29. 9. 2011

Zastupitelstvo města Hradec Králové na svém jednání dne 27. 9. 2011 schválilo průlomový návrh na udělení čestného občanství in memoriam Pavlu Wonkovi, iniciovaný Lenkou Jaklovou, radní města Hradce Králové za TOP 09. Návrh byl přijat v počtu 27 hlasů pro, 2 proti, 2 zastupitelé se zdrželi. Úspěšnému výsledku předcházela řada diplomatických a strategických kroků za podpory hradecké TOP 09 a také řady významných osobností včetně exprezidenta Václava Havla.

Z projevu Lenky Jaklové na Zastupitelstvu města Hradec Králové dne 27. 9. 2011

Pavlu Wonkovi by dnes bylo 58 let. Pravděpodobně by měl rodinu, byl by vystudovaným právníkem a dost možná by hájil zájmy veřejnosti v zastupitelstvu svého rodného města Vrchlabí nebo dokonce v Parlamentu České republiky. Možná… Kdyby jeho život nebyl nesmyslně zmařen.

Pavel Wonka v mnohém připomíná hrdinu amerického filmu „Frajer Luke“, kterého tak skvěle ztvárnil Paul Newman. Také český „Frajer Pavel Wonka“ si trval na svém, také on houževnatě a odvážně usiloval o svobodu a demokracii, když se postavil všemocnému režimu a na volební frašce demonstroval rozdíl mezi slovy a činy komunistického Československa.

Jeho jediným „proviněním“ byl fakt, že se rozhodl zúčastnit voleb do Federálního shromáždění jako nezávislý kandidát. Byl za to obžalován, odsouzen za pobuřování a při opakovaném zatčení převezen k výkonu trestu, ačkoli už byl velmi vážně nemocný. Podle svědectví spoluvězňů byl „dozorci ubit k smrti dřív, než mohl rozsudek nabýt právní moci“.

Pavel Wonka zemřel právě v tomto městě - v Hradci Králové - 26. dubna roku 1988, pouhý rok před pádem komunismu - jako poslední politický vězeň Československa.

Návrh udělit čestné občanství Pavlu Wonkovi in memoriam svými stanovisky podporují např. paní Lída Hovorková, nezávislá novinářka z Hradce Králové, pan Ivan Binar, spisovatel, bývalý politický vězeň a signatář Charty 77, dále teatrolog a publicista Vladimír Just. ¨¨

A rovněž exprezident Václav Havel. Velmi si cením jeho reakce, kterou mi zaslal i přesto, že se v té době necítil zdráv.

Václav Havel reagoval na otázku, co si myslí o této iniciativě a zda nepřichází už příliš pozdě: „Domnívám se, že je dobře i s odstupem času připomínat naše nedávné dějiny a ty, kteří dokázali čelit tehdejší mocenské zvůli.“

Dámy a pánové, osobně Vás prosím, abyste podpořili tento návrh. Udělením čestného občanství města Hradce Králové Pavlu Wonkovi in memoriam máme dnes možnost alespoň symbolicky odčinit tuto velikou křivdu. Děkuji Vám.

Lenka Jaklová
zastupitelka za TOP 09
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme