Firma Petrof se připojila k výzvě na záchranu Škroupova domu v Osicích

4. 4. 2013

Jiří Oliva navštívil firmu PETROF, největšího výrobce pian v Evropě. Celým procesem výroby od A až do Z provedla místopředsedu poslanecké sněmovny Zuzana Ceralová Petrofová, která je zástupkyní již páté generace Petrofů, a která dokázala firmu opět postavit na nohy a přivézt ji na zahraniční trhy. Dnes vyrábí PETROF jedny z nejlepších klavírů a pianin, luxusní nábytek a reprosoustavy.

Zuzana Ceralová Petrofová nedávno převzala cenu poroty prestižního ocenění Ernst & Young „Podnikatel roku 2012 České republiky“, k čemuž ji Jiří Oliva blahopřál. Zajímal se o proměnu firmy od té doby, co její vedení převzala: „V roce 2004 jsme se domluvili s mým tatínkem a příbuznými, že se stanu jednatelkou firmy. Petrof tehdy prodával 60 procent zboží jedinému partnerovi do Ameriky a zároveň měl velké dluhy,“ vzpomíná paní Ceralová Petrofová. A zatímco například v krizovém roce 2009 prodělal Petrof 137 milionů korun, už o dva roky později dosáhly tržby firmy 213 milionů a zisk 27,6 milionu.  „Dnes si naše firma vede dobře, je stabilizovaná a její růst pokračuje,“ dodává jednatelka. Značka Petrof je oblíbená v zemích západní Evropy, v Rusku, Japonsku, Austrálii a Číně. Příští rok bude mít Petrof už 150. výročí. „Kulatiny firma oslaví úplně novým koncertním křídlem nazvaným Antonín Petrof, jehož cena bude o stovky tisíc přesahovat dosud nejdražší klavír továrny za 2,2 milionu a jehož dokončování jsem měl tu čest sledovat,“ uvedl Jiří Oliva.

Petrof  Petrof

Práci se dřevem při výrobě hudebního nástroje považuje Jiří Oliva za jeden z vrcholů lidského umu. „Možná i proto, že můj dědeček – truhlář dokázal ve své primitivní dílně vyrobit funkční harmonium a sám jsem dlouhá léta hrál aktivně na housle z dílny frankfurtského houslaře Schalera z roku 1876 v Litomyšlském symfonickém orchestru,“ říká Jiří Oliva a dodává: „Výrobu mistrovských nástrojů v Petrofu obdivuji nejenom jako pokračování tohoto náročného řemesla a propagaci ČR i Hradce Králové v zahraničí, ale i jako špičkový manažerský výkon, protože v dnešní době krize, kdy každý šetří právě na podobných věcech je výroba více než 2000 klavírů, včetně jejich umístění na evropský i světový trh, obdivuhodným výkonem.

Při návštěvě Petrofu oslovil Jiří Oliva paní Ceralovou Petrofovou s prosbou, zda by neformálně zaštítila podnikatele -  dárce, kteří se rozhodnou na jeho výzvu pomoci se záchranou Škroupova domu v Osicích. Ten již desítky let chátrá a peníze na jeho opravu se shánějí těžce, proto Jiří Oliva před časem vyzval velké i malé firmy v Královéhradeckém kraji, aby se připojily k programu záchrany domu tohoto významného autora, mimo jiné také hudby naší krásné hymny. „Paní Ceralová Petrofová se připojila ráda a – jak sama řekla s jistou mírou nadsázky – těší se na den, kdy bude moci firma Petrof do obnoveného Škoupova domu „posadit“ nový klavír, na kterém jako první hudební kus zazní naše hymna,“ uzavírá Jiří Oliva.

 

 

Zdena Hanyšová Celá
komunikace s veřejností
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme