Finanční ústavu chceme i pro kraje

11. 10. 2012

Vláda schválila návrh ústavního zákona o rozpočtové odpovědnosti. finanční ústava mimo jiné stanoví maximální limit pro výši vládního dluhu a vznik Národní rozpočtové rady. TOP 09 a Starostové chtějí prosadit podobné principy odpovědného hospodaření také na krajích.

Finanční ústava pro Česko bude v případě schválení parlamentem platit od roku 2014. Tzv. dluhová brzda v praxi pro jakoukoliv vládu znamená, že pokud veřejný dluh překročí 40 procent HDP, musí začít uplatňovat aktivní opatření proti většímu zadlužení. V případě, že by se státní dluh zvýšil až na 50 a více procent HDP, musela by požádat Poslaneckou sněmovnu o vyslovení důvěry. Loni byl veřejný dluh podle údajů Českého statistického úřadu 41,16 procenta HDP.

Dluhy krajů vzrostly za vedení ČSSD a velkých koalic násobně. Více na: http://www.transparentni-kraj.cz/uvod

 „Je na místě, aby krajské samosprávy přijaly podobná pravidla, jako navrhuje vláda pro státní rozpočet. Kdyby vedení kraje hospodařilo takto odpovědně, nemohl by se náš kraj zadlužit tak, jako za minulé vlády ČSSD, kdy dluh kraje stoupl na 2 miliardy Kč a jeho podíl na celkových příjmech je 66 %. Určitě se o podobný princip v zastupitelstvu zasadím,“ říká kandidát na hejtmana Rudolf Cogan.

Kandidáti TOP 09 a Starostů voličům slíbili, že radikálně sníží dluhy kraje. Rázně sníží provozní výdaje kraje a jeho organizací, cílem je snížení 10 % v druhém roce vlády (první rok 5 %). Spočítejte si, kolik už dnes platíte na hospodaření kraje: http://www.transparentni-kraj.cz/spocitejte-si

Přijďte 12. a 13. října volit a zastavit populistické politiky, kteří zadlužují náš kraj na desítky let dopředu.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme