Ervín Perthen: Danit církevní restituce? Nemravnost

Zdanit církevní restituce, protože církve dostaly víc, než jim patří? O to se teď snaží v parlamentu levicové strany, u nich se ani nedivím, za podpory populistů, u kterých se tomu vlastně taky nedivím.

20. 9. 2018

Už to samo o sobě je takový argument hodně sporný a nepodložený. Tak jako tak nestačí. Stát se s církvemi na něčem dohodl, proto by měl držet slovo a jít v tom všem příkladem. Když nebude dodržovat dohody stát jen proto, že na tom chtějí některé partaje získat politický kapitál, tak pak těžko může něco takového chtít po občanech. Je to hodně špatný příklad. Navíc těžit politické body z lidské závisti a nepřejícnosti, to je skutečně nemravné.

Špatný příklad to je i z jiného důvodu. Přece když zloděj, zde reprezentovaný totalitním komunistickým režimem a schovávající se za znárodnění, něco ukradne, neměl by s poškozeným diskutovat o tom, zda mu z toho, co vrátil, něco vezme zpět. To nedává logiku.

A už vůbec nedává logiku fakt, že by se zlodějem vrácená nebo penězi nahrazená věc měla danit daní z příjmu. Vždyť se přece je to náhrada za nevrácený majetek. Jiné restituce se jako příjem navíc nedanily. Proto jestli někdo argumentuje tím, že církve dostaly vyšší náhrady než jiní restituenti, je na tom smutné spíš to, že ostatní dostali na náhradách málo.

Ervín Perthen

advokát a lídr kandidátky TOP 09 s podporou LES, KČ a nezávislých kandidátů

Zdroj: echo24.cz

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme