Dovážel první Apply, pořádá letecké dny a teď shání Hegerovi voliče

Aleš Cabicar, kandidát TOP 09 do sněmovny - Hospodářské noviny

4. 10. 2013

Každý rok se Aleši Cabicarovi (47) daří přilákat na letecké dny v Hradci Králové až desítky tisíc lidí. Teď má za úkol sehnat co nejvíc voličů TOP 09 v Královéhradeckém kraji.

Do politiky vstoupil teprve před čtyřmi lety, když vznikala strana pod vedením Karla Schwarzenberga. Kromě pořádání letecké vojenské přehlídky CIAF má v profesním životopise i to, že začátkem 90. let byl jedním z prvních dealerů značky Apple v Česku. Cabicar kandiduje na pátém místě v kraji, svou roli ale vidí hlavně v podpoře lídra tamní kandidátky – bývalého ministra zdravotnictví Leoše Hegera. „Moje kandidatura není o tom, že chci do sněmovny za každou cenu. My máme svého lídra. Docent Heger je nezpochybnitelnou autoritou. Já jsem zodpovědný za kraj, a ten musí odvést maximum práce ve prospěch kandidátky,“ popisuje svoji roli šéf krajské organizace TOP 09.

Při rozhovoru s HN Cabicarovi neustále zvoní telefon s logem nakousnutého jablka. Dnes nic neobvyklého, náchodský radní ale slavnou značku objevil už dávno. V roce 1990 s kolegou založil firmu SIR Computers, která se podle jeho slov stala jedním z prvních dealerů výrobků společnosti Apple v Česku, hlavně pro polygrafii. "Apple byl a je fenomén, hlavně ve zpracování textů a grafiky. Tehdy byl ohromně hladový trh. Chodili jsme i s mobily, které vážily šest kilo. Taková byla doba," říká Cabicar, "problém ale byl, že Apple byl cenově trochu dražší."

Byznys po dvou letech přenechal svému společníkovi a začal pracovat na pořádání největší přehlídky letecké techniky v Česku – leteckých dnů v Hradci Králové. Hosty akce bývá české letectvo i zahraniční piloti a stroje, letos například východočeský vzduch testovalo královské letectvo z Jordánska.
S Kalouskem na obraně Cabicar přehlídku pořádá i ve spolupráci s armádou. Jeho dnešní stranický nadřízený, první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, byl v 90. letech náměstkem na ministerstvu obrany. "Znal jsem ho jen ze dvou tří jednání. Nenazval bych to tak, že jsme přátelé," odmítá Cabicar, že právě v tomto období mohou být kořeny jeho angažmá v barvách TOP 09. "Vstoupit do politiky bylo moje individuální rozhodnutí, když jsem viděl, co se kolem mě děje. Jde o světonázor a přesvědčil mě morální kredit předsedy Schwarzenberga," popisuje.

Coby radní v Náchodě musel ale také Cabicar vysvětlovat to, že se jako pronajímatel hradeckého letiště stal místopředsedou představenstva Leteckých služeb Hradce Králové. „Magistrát si zadal analýzu, která vylučuje, že by se mohlo jednat o střet zájmů,“ říká politik. V kampani bude chtít voliče přesvědčit o tom, že ve volbách půjde o zachování parlamentní demokracie. "Každého voliče prioritně trápí třeba to, že se v nějaké životní situaci nemůže uplatnit na trhu práce. Ale snažíme se v kampani akcentovat i toto," říká muž, který doufá, že jeho strana v kraji získá 15 procent hlasů.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme