Dominantu Hradce čeká generální oprava

14. 12. 2016
Hradec Králové - Hradecké muzeum se dočká rozsáhlé rekonstrukce.

V době svého vzniku (1909 až 1913) se secesní budova Muzea východních Čech nesetkala zrovna s velkou přízní obyvatel města na soutoku Labe a Orlice. Postupem času se však asymetrická stavba Jana Kotěry stala jedním ze symbolů východočeské metropole. Zub času se však na stavbě výrazně podepsal a je nutná generální oprava. Tu město plánuje uskutečnit ještě v tomto desetiletí. Hradecká radnice by totiž v příštím roce chtěla získat potřebná povolení a následně vypsat výběrové řízení na zhotovitele stavebních prací.
Hlavní práce na obnově této významné historické budovy jsou plánovány na rok 2018. Některé náročnější restaurátorské práce si však vyžádají více času a budou probíhat až do roku 2019," informoval Deník náměstek hradeckého primátora JindřichVedlichs tím, že se jedná zejména o složité opravy štukových a sádrových omítek, opravy kašny a schodiště.
Secesní budovu Muzea východních Čech tedy čeká v příštích letech náročná rekonstrukce. Nejviditelnější součástí rekonstrukce se stane obnova vnějšího pláště včetně restaurátorských prací na kašně, uměleckých instalacích i schodišti.
Důležitá bude také výměna oken poškozených hnilobou a povětrnostními vlivy, včetně oprav vitráží a obložení. Zároveň dojde k opravám interiérů a vymístění stávající předávací stanice horkovodu EOP mimo budovu," uvedl náměstek primátora JindřichVedlichs dodatkem, že dalším cílem se stane zpřístupnění historické terasy na střeše muzea. „Ta po otevření nabídne návštěvníkům muzeum unikátní výhled na moderní i historickou část Hradce Králové. V suterénu pak díky rekonstrukci vzniknou nové prostory komunitního muzea," řekl náměstek.
Zároveň se díky zpřístupnění dalších prostor zlepší možnosti pro expozice, a tedy i atraktivita muzea pro jeho návštěvníky. „Celkové náklady rekonstrukce jsou odhadovány na 120 milionů korun, přičemž až devadesát procent nákladů pokryjí dotace," informoval vedoucí odboru strategického plánování Karel Vít.
V dalších letech se hradecká radnice zaměří také na revitalizaci přilehlého parku.

Romana Putnová
Krajská manažerka HKR

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme