Dohodnuto! Hradec povede pětikoalice v čele s primátorkou Springerovou

Dlouhá povolební jednání v Hradci Králové jsou po 46 dnech od komunálních voleb u konce. Nová koalice bude mít v zastupitelstvu většinu 20 hlasů. Kromě zástupců HDK+TOP 09, ODS, Pirátů a Změny pro Hradec a Zelených (ZPHZ) podepsali dohodu o koalici také dva zastupitelé zvolení za hnutí Rozvíjíme Hradec (RH). Podpis lídra RH, senátora Jana Holáska, naopak na dohodě chybí. Zástupci stran podepíší koaliční smlouvu v pondělí 14. listopadu, o den později zvolí zastupitelé nové vedení města v čele s primátorkou Pavlínou Springerovou (HDK).

8. 11. 2022

O dohodě mezi 20 zastupiteli informovali jednotlivé strany v tiskovém prohlášení dnes odpoledne. Podporu pětikoalici deklarovali svým podpisem i Petr Nebeský a Ilona Dvořáková, kteří byli zvolení na kandidátce hnutí RH. To založil a vede hradecký senátor Jan Holásek, který však dohodu nepodepsal. "Neochota Jana Holáska akceptovat kompromisní a konstruktivní jednání dlouhodobě ohrožovala projekt pětikoalice a zvyšovala riziko, že se do vedení našeho města dostanou populistické a extremistické síly," píše se mimo jiného ve společném prohlášení. 

Podpis koaliční smlouvy o vládě v Hradci Králové proběhne v pondělí 14. listopadu v 11 hodin v restauraci u Královny Elišky. O den později by měli zastupitelé nové vedení města zvolit. Historicky první hradeckou primátorkou se podle dohody stane Pavlína Springerová (HDK). Jejím prvním náměstkem bude Miroslav Hloušek (ODS), dalšími náměstky pak Lukáš Řádek (TOP 09), Pavel Vrbický (Piráti), Ilona Dvořáková (RH) a Adam Záruba (ZPHZ). Koalice bez Jana Holáska bude disponovat v zastupitelstvu většinou 20 z 37 hlasů. V opozici skončí vítězné hnutí ANO a SPD.

Lídr hnutí Rozvíjíme Hradec Jan Holásek má do středečního poledne čas na to, aby se k dohodě připojil. Pokud tak neučiní, jeho místo v radě města zaujme Petr Nebeský (RH). Dalšími radními budou Arnošt Urban (HDK), Alexandr Hrabálek (ODS), Oldřich Vlasák (ODS) a Aleš Dohnal (Piráti).  

Tomáš Kulhánek   

Zdroj: salonkyhk.cz

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme