Dienstbier a Heger si zahráli v protikorupčním videoklipu

5. 8. 2013

Senátor Jiří Dienstbier (ČSSD) a poslanec, dříve ministr zdravotnictví Leoš Heger se stali protagonisty klipu projektu Rekonstrukce státu. Ten si klade za cíl prosazení několika zákonů, které by měly pomoci vymýtit korupci.



Podle autorů klip „upozorňuje na největší protikorupční kampaň v České republice“. Projekt Rekonstrukce státu, který je společnou akcí protikorupčních organizací a jednotlivců, usiluje o prosazení zákonů, které by měly pomoci zamezit korupci.

„Videoklip popisuje typické dobrovolníky, tzv. ambasadory kampaně, kteří ve volném čase obcházejí svoje zastupitele a přesvědčují je o podpoře devíti klíčových protikorupčních zákonů. Ambasadoři jsou často běžní zaměstnanci a studenti, kteří nepůsobí v politice a rozhodli se apelovat na svoje zástupce,“ vysvětlují autoři klipu.

Zároveň uvádějí, že projekt podpořilo již 46 poslanců, včetně Hegra, a deset senátorů, mezi nimiž je i Jiří Dienstbier. Právě ti se v klipu objevují jako kontaktní osoby pro ambasadory. „Ukázalo se, že někdy opravdu stačí málo, aby občané zašli za svým poslancem a získali jeho podporu pro protikorupční zákony. Sami ambasadoři z toho byli překvapení,“ uvedl k tomu koordinátor projektu Jiří Boudal.

Skupina prosazuje například průhlednější financování politických stran a volebních kampaní, zavedení elektronických majetkových přiznání politiků ke dni nástupu do funkce, rozšíření kontrolních pravomocí NKÚ či obsazování dozorčích rad odborníky. 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme