Derniéře hry Orlíčci z rybníku v podání dobrušských ochotníků tleskala Praha

Divadelní spolek F. A. Šuberta z Dobrušky se představil ve Valdštejnské zahradě v Praze a publikum se náramně bavilo. Iniciátorem akce byl Jan Grulich (TOP 09), senátor za obvod Rychnov nad Kněžnou. 

25. 8. 2022


„Děkuji vám, jak jste v Praze reprezentovali nejen Dobrušsku, ale celé Dobrušsko. Děkuji také za to, že se ve svém volném čase věnujete kultuře, že divadlu dáváte tolik ze sebe,“ řekl senátor Jan Grulich (TOP 09) během neformálního setkání krátce po skončení divadelního představení Orlíčci v rybníku, které členové Spolku F. A. Šubert odehráli ve čtvrtek 18. srpna ve Valdštejnské zahradě v Praze v rámci cyklu Valdštejnské léto v Senátu.

Byl to právě on, kdo výpravu dobrušských ochotníků do Prahy inicioval, a pomyslně tak dle svých slov navázal na F. A. Šuberta, prvního ředitele Zlaté kapličky, který prý do metropole vypravoval dokonce vlaky příznivců Thálie.

Jevištěm pro historickou veselohru o dvou dějstvích se stala dominanta Valdštejnské zahrady - sala terrena, monumentální otevřená stavba s nádhernou freskovou výzdobou, dokončená roku 1629, jež neměla v době svého vzniku v palácových zahradách obdoby. Hrát v takovém prostředí je něco naprosto mimořádného a herci si toho byli vědomi.

Autor i režisér hry volně inspirované skutečnými událostmi Jiří Raichl mohl být, a skutečně také byl, s předvedenými výkony nadmíru spokojen. Své role, ať velké či malé, si užili úplně všichni a téměř zaplněné hlediště, v němž nechyběl například senátor Pavel Fischer, se výborně bavilo. Celkový dojem samozřejmě umocnila už zcela rutinní podpora divákovi „neviditelného“ technického personálu.

Hra měla oficiální premiéru 5. října 2020 a v senátní zahradě se její příběh uzavřel. Oficiální derniéra „orlíčků“ dopadla na výbornou a před všemi bez výjimky je třeba hluboce smeknout klobouk.

Dana Ehlová   

Zdroj: rychnovsky.denik.cz

Štítky
Osobnosti: Jan Grulich
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme