Dědictví, aneb... dobrý den.

20. 4. 2012

Temné dědictví po minulém vedení radnice v podobě ostudných smluv pomalu likviduje sport v Hradci Králové. Aktuálně to na vlastní kůži pociťuje hokejový klub. Nikam nevedoucí jednání s firmou ABD o alespoň trochu přijatelných podmínkách ukončení nájemní smlouvy na zimní stadion vyvrcholila ze strany města prohlášením smlouvy za neplatnou. Firma ABD kontrovala vypovězením hokejového klubu ze stadionu a nestane-li se zázrak, je ohrožena samotná existence hokeje v Hradci Králové. Stěhování hokejového klubu (jenom v mládežnických oddílech cca 250 lidí!) do Třebechovic nebo Opočna je utopie. Bez stadionu hokej v Hradci Králové skončí úplně.
O trochu lépe jsou na tom fotbalisté. Stadion, byť mizerný, mají. Zatím. A dál? Nový svatostánek? A je to jisté? A kdy to bude? Už na podzim jsem psal, že v roce 2007 jsme měli ke stadionu nejblíž. Platné územní rozhodnutí, projekt i peníze. Po pěti letech z toho všeho nemáme nic, ale máme "strategického partnera". A?! NIC! Vydání územního rozhodnutí na "Park volnočasových aktivit" skončilo fiaskem a má se začít znovu. Jenže kvůli čtyřleté lhůtě pro naplnění smlouvy o smlouvě budoucí (kupní) na pozemky pro obchodní dům společnosti ECE, podmíněné právě vydáním územního rozhodnutí, tato smlouva v červenci zanikne. Začíná se šuškat, že aby se tak nestalo, jsou připravovány dodatky, které mají lhůtu prodloužit, mění harmonogram výstavby (rozuměj: prodlužují), projektovou dokumentaci, podklady pro hodnocení EIA, realizaci infrastruktury atd.

Pokud je to pravda, jsme rázem zpět v roce 2008, kdy "papírová válka" (ta, která teď zkrachovala) začala. To znamená: Když všechno půjde hladce (a ono spíš nepůjde, protože spoustě lidí se další nákupní centrum vůbec nelíbí), stavební povolení někdy v roce 2015, řešení financování, výběrová řízení, demolice, výstavba a hned fotbalová sezona 2018 - 2019 začíná slavnostním výkopem v nové super aréně... Připadá to někomu jako "nejlepší, nejrychlejší a nejlevnější" řešení rekonstrukce fotbalového stadionu, jak byl projekt spolupráce se společností ECE na podzim 2007 prezentován?! Mně tedy ne. Spíš se zdá, že mnohem přiléhavější by bylo označení "nejsložitější, nejzdlouhavější a nejnákladnější". Vážně nerad bych tady za čtyři, pět let psal, že: "územní rozhodnutí stále nebylo vydáno", nebo "plocha po zbouraném stadionu dál zarůstá plevelem", popřípadě "bez stadionu fotbal v Hradci Králové skončí úplně". Ano, správně. Tuhle větu jsem psal o pár řádek výše, jen o současných potížích hokejistů a jejich fanoušků.
Tohle všechno nemusí vůbec nastat, záleží jen na rozhodnutí zastupitelstva. Existuje řešení přiměřeně jednoduché, přiměřeně rychlé a přiměřeně nákladné. Neprodlužovat dnešní trápení a ukončit spolupráci se společností ECE v souladu se současnou smlouvou vypršením její platnosti (případné prodloužení končící smlouvy je aktem svobodné vůle obou smluvních stran a město k němu tedy nic nenutí!), oprášit projekt skutečné rekonstrukce a nejpozději v roce 2014 může začít první etapa. Aby se tak stalo, stačí maličkost. Najít devatenáct zastupitelů, kteří vezmou rozum do hrsti, a konečně udělají něco, z čeho budou mít prospěch všichni občané města a ne jen hrstka "zainteresovaných".

Jan Hoznedr
člen TOP 09 Hradec Králové
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme