Dalibor Stoszek: Souhlasím, že záchranku lidé zneužívají

31. 5. 2012

V Mladé Frontě DNES bylo 22. 5. tématem dne zneužívání záchranek lidmi, kteří její pomoc nepotřebují a snaží se ušetřit 90 Kč poplatek za pohotovost. Současně byli jako jedni z viníků označeni nefungující praktici.
Jako praktik a současně i záchranář (stále mám na záchrance úvazek) to mohu posoudit z obou stran. Naprosto souhlasím s tím, že ZZS lidé zneužívají a také s tím, že praktici nefungují, jak je jinde běžné. Současná legislativa praktické lékaře k této činnosti nenutí, navíc ohodnocení této služby zdravotními pojišťovnami je velice nízké. Pro ilustraci: za výjezd k pacientovi po 22. hodině, o víkendu nebo ve svátek je to cca 180 Kč + 90 haléřů za ujetý kilometr...
Rozhodně ale souhlasím s tím, že při dorovnání sazeb za výjezd by se o tyto pacienty měli starat praktičtí lékaři - vzhledem k jejich husté síti by nebyl problém třeba 2 x měsíčně být na telefonu a tyto pacienty ošetřit.
Podobná situace je s ohledáním zemřelého. Množství nasmlouvaných koronerů je velice nízké, a tak se naprosto běžně stává, že k ohledání jede sloužící lékař záchranné služby, který nyní v systému randez- vouz pokrývá velkou oblast a přirozeně může dojít ke zpoždění jeho příjezdu k akutnímu případu. Jedná se jednoznačně o činnost, kterou by měli vykonávat praktičtí lékaři.

MUDr. Dalibor Stoszek, TOP 09
praktický lékař, Hořice v Podkrkonoší
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme