Cyklus barokní hudby, známky pro Kuks a dějiny Hradce Králové

21. 4. 2011

Radní města Hradce Králové Lenka Jaklová (TOP 09) je autorkou myšlenky cyklu barokní hudby v Městské hudební síni. Zahájen byl Velikonočním koncertem 12. 4. v podání špičkového souboru Barocco sempre giovane (Baroko stále mladé) a nese podtitul „Hradec má i své barokní dějiny“. „Barokní dějiny jsou tu skutečně opomíjené, a přitom při Univerzitě Hradec Králové existuje už třetím rokem Kabinet barokních studií. V jeho čele stojí muzikolog doc. Stanislav Bohadlo, ředitel Festivalu THEATRUM KUKS, který letos oslaví své desáté jubileum,“ poznamenává Lenka Jaklová.

 

Nový hudební cyklus přibližuje Lenka Jaklová slovy: „Barokní hudba a stejně tak commedia dell´ arte vyžadují adekvátní prostor. Městská hudební síň je svou akustikou a komorní atmosférou, včetně na míru instalovaných varhan, pro tuto příležitost jako stvořená a navíc je velmi málo využívaná. Věříme, že si tato hudba, stejně jako všude v Evropě, najde své stálé posluchače. Předpokládáme také, že po roce 2014 obnovený barokní areál Kuks přiláká mnoho turistů, kteří se rádi zastaví i u nás v Hradci Králové.“

 

Lence Jaklové se rovněž podařilo iniciovat a prosadit unikátní záměr dvou poštovních známek pro KUKS při příležitosti dvou kulatých výročí. V roce 2012 uplyne 350 let od narození hraběte F. A. Šporka a 300 let od jeho setkání s geniálním sochařem českého baroka M. B. Braunem. Obě známky s motivy Kuksu vyjdou 7. 3. 2012 v edici Krásy naší vlasti. A do třetice: Radní Lenka Jaklová iniciovala také možnost vydat první polistopadové kompletní dějiny Hradce Králové ve spolupráci s renomovaným nakladatelstvím Lidové noviny. „Mám radost, že rada města na svém jednání v úterý 19. 4. tuto prestižní publikaci, která odborné i širší veřejnosti dosud chyběla, podpořila,“ uzavírá Lenka Jaklová.

Zdenka Hanyšová Celá
Komunikace s veřejností
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme