Cyklostezka mezi Hradcem a Pardubicemi bude brzy realitou

23. 6. 2011

Devatenáctikilometrovou trasu plánované cyklostezky mezi městy si v neděli 19. 6. 2011 projeli náměstci primátorů statutárních měst Hradec Králové a Pardubice. Společným počinem chtěli sdělit veřejnosti, že obě města mají zájem cyklostezku vybudovat. Trasa Pardubice, Ráby, Němčice, Dříteč, Bukovina nad Labem, Vysoká nad Labem, Hradec Králové povede z velké části po břehu Labe a bude využívat stávající polní cesty.

„Stovky lidí jezdí mezi oběma městy denně do práce nebo do školy. Pokud zvolí cestu na kole, kličkují mezi automobily na bicyklu a riskují tak život,“ říká náměstek královéhradeckého primátora za TOP 09 Jindřich Vedlich. Nápad vybudovat mezi oběma městy cyklostezku není nový, existuje již téměř dvacet let a vlastní návrh trasy je hotov od roku 2009. Peníze chtějí města získat z evropských nebo národních fondů. „Spolu s kolegou Martinem Bílkem z pardubické radnice jsme se rozhodli projekt rozhýbat a budeme iniciovat jednání obou měst tak, aby udělala vše pro to, aby celá stezka vznikla.

V Hradci se trasa napojí na stávající stezku u fakultní nemocnice a přes Třebeš povede po levém břehu řeky Labe na Pardubice ke Kunětické hoře, odkud již do Pardubic spojení vede. „Trasu se budeme snažit vést v co největší míře podél řeky. Od ní se mírně odchýlí pouze na několika místech buď kvůli pozemkům, nebo kvůli biokoridorům. Pokud se vše podaří, mohli bychom alespoň s částečnými úpravami na trase do Vysoké začít ještě letos,“ řekl Jindřich Vedlich.

"Dohodli jsme se, že autora dokumentace požádáme o aktualizaci projektu a budeme hledat dotační tituly, z nichž by bylo možno získat potřebných 174 miliónů 960 tisíc korun na stavbu. V brzké době nás také čeká jednání se starosty obcí na trase," uzavřel Jindřich Vedlich.

Příloha:
Rozdělení stavby na etapy – provozuschopné úseky

Etapa č. 1 Hradec Králové - Vysoká nad Labem (včetně odbočky z hlavní trasy ke sportovnímu areálu)

Etapa č. 2 Němčice – Kunětická hora

Etapa č. 3 Dříteč (od ČOV) - Němčice

Etapa č. 4 Objezd Brozan

Etapa č. 5 Objezd Kunětické hory

Etapa č. 6 Most přes Labe na silnici III/29813 – Bukovina nad Labem (včetně spojky z hlavní trasy podél budoucí R35)

Etapa č. 7 Bukovina nad Labem – Dříteč (včetně spojky z III/29810 na hlavní trasu)

Etapa č. 8 Úsek hlavní trasy mezi spojkami na III/29810 před a za Bukovinou nad Labem

Jindřich Vedlich
náměstek primátora
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme