Co se zchátralou pasáží Hvězda v Hradci Králové? Majitel ji chce přestavět na byty

Benešova třída v bledě modrém. I tak by se dala popsat bývalá obchodní pasáž Hvězda na Moravském Předměstí v Hradci Králové. O jejím budoucím využití se uvažuje několik let. V současné době to vypadá, že na jejím místě vzniknou dva bytové domy o 128 bytech a podzemní parkoviště pro zhruba 200 aut. Přípravy jsou složité kvůli vlastnickým poměrům.

14. 8. 2023

Zatímco budovy obchodní pasáže Hvězda patří společnosti Bohemian cube, prostranství mezi nimi je města Hradec Králové. Několik let proto nebylo možné s rekonstrukcí pohnout. K jisté dohodě došlo až v roce 2021, kdy zmiňovaná společnost představila radnici návrh na přebudování.

„Nový záměr znamená namísto rekonstrukce původních prostor demolici obou původních objektů obchodního centra a výstavbu dvou bytových domů s podzemními garážemi a parkovacím domem. V rámci těchto bytových domů budou v přízemním podlaží vybudovány i prostory pro obchody,“ uvedl před časem Hradecké Drbně Lukáš Řádek (TOP 09), náměstek primátorky.

Společnost v současné době připravuje projektovou dokumentaci jak pro stavbu bytových domů, tak pro rekonstrukci na městských pozemcích a v nejbližším okolí obchodní pasáže. Nové má být i prostranství mezi Hvězdou a zastávkami MHD včetně chodníků.

Lidé mají obavu o parkování v okolí

Společnost předpokládá, že stavební povolení na vybudování parkovacích stání i domů získá do konce roku 2024. Samotná stavba by měla trvat dva roky. Ze stran veřejnosti i některých zastupitelů jsou slyšet obavy ohledně parkování a dopravní obslužnosti.

Ve svém projektu společnost počítá s vybudováním 66 garážových stání, 19 parkovacích míst vznikne pod supermarketem a dalších 85 v těsném okolí nových bytů. Tím sice splní parkovací koeficient daný městem, ale podle Komise místní samosprávy Moravském Předměstí bude situace stále neutěšená.

„Nová bytová funkce v nástavbách by neměla být na úkor dalších funkcí jako je například stávající parkování místních občanů,“ uvedl pro Drbnu zastupitel Jan Holásek (Rozvíjíme Hradec).

Zdroj: hradeckadrbna.cz

Štítky
Osobnosti: Lukáš Řádek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme