CIAF v Hradci zaštítí kníže Karel Schwarzenberg a mons. Dominik Duka

21. 7. 2011

Letošní již 18. ročník mezinárodního leteckého festivalu CIAF 2011 uvítá hradecké letiště o prvním zářijovém víkendu, ve dnech 3. a 4. září. „Kompletně se zde předvede letectvo Armády ČR včetně Gripenu, Mi24, W3A Sokol, L159. Proudová sóla doplní třeba F 16 dánského královského letectva (RDAF) a po delší odmlce k nám zavítají vzdušné síly Srbska s letouny J22 Orao či G4 Supergaleb. Novinkou bude vystoupení skupiny z Litvy – Baltic Bees“ vysvětluje pořadatel a zakladatel CIAF Aleš Cabicar (TOP 09).

Podle organizátorů bude tradičně velmi poutavá skupinová akrobacie, ve které se předvede např. skupina Breitling Jet team, či polské Istry. Pro návštěvníky bude připraven hodnotný pozemní program. Létání bude zahájeno po oba dny v 11 hodin, letiště bude otevřeno již od 8 hodin. Aktuální informace najdete na www.airshow.cz.

CIAF se letos koná pod patronací ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, ministra obrany Alexandra Vondry a mons. Dominika Duky. Záštitu převzal hejtman kraje Lubor Franc a primátor Hradce Králové Zdeněk Fink. Patronem je také velvyslanec státu Izrael. „V roce 1948 pomáhali naši vojenští piloti na hradeckém letišti cvičit piloty nově vznikajícího státu Izrael,“ vysvětlil souvislost Aleš Cabicar.

Obří letecká show přivítá i výjimečné hosty. „Jedním z nich bude pilot, jehož akrobacie takřka porušuje fyzikální zákonitosti: sportovní akrobat Peter Besenyi na svém speciálu Edge,“ uvedl Cabicar, který nachází paralelu mezi svou politickou prací a nadšením pro letadla a techniku vůbec: „Obě činnosti jsou si blízké v jednom aspektu: jak ztratíte úctu a respekt k technice jako je letoun, zabijete se. Jak ztratíte úctu a respekt k lidem, nemůžete dělat politiku, a to ani regionální.“

Zdenka Hanyšová Celá
Komunikace s veřejností
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme