Červený Kostelec si připomněl den boje za svobodu a demokracii

Datum 17. listopadu se zapsalo do české historie jako Den boje za svobodu a demokracii, který navazuje na Mezinárodní den studentstva.

18. 11. 2021

K tomuto datu se totiž vážou dvě zásadní historické události, které se zapsaly do dějin jako připomínka toho, jak se studenti a další občané vzbouřili proti totalitním režimům. I proto vzpomeňme na Uzavření českých vysokých škol (17. listopadu 1939) a začátek sametové revoluce (17. listopadu 1989), protože nám tyto události připomínají nejen to, jak křehká demokracie je, ale také že má smysl za ni bojovat.

Zavzpomínat na události 17. listopadu přišli i občané Červeného Kostelce, kteří se sešli u školy V. Hejny, kde je umístěna plastika připomínající toto zlomové období republiky. V rámci vzpomínek vystoupil organizátor akce pan Milan Hruška, farář David Smetana a starosta města Červený Kostelec pan Rostislav Petrák (TOP 09).

„Dnes si připomínáme pád komunismu v roce 1989 a já si myslím, že významnou událostí spojenou s tímto tématem byly také letošní volby, protože se komunistická strana poprvé ve své historii od roku 1925 nedostala do parlamentu,“ řekl Milan Hruška.
„Demokracii je potřeba chránit, a to že jste dnes přišli je toho důkazem,“ dodal Milan Hruška.

„Jsem velmi rád, že můžeme dnes žít svobodně, bez komunistů. Když jsem přicházel, tak zvonily zvony na katolickém kostele a měl jsem z toho velikou radost. Protože si myslím, že ke svobodě myšlení patří i svoboda vyznání a svoboda ducha. Jsem rád, že zvony v našem městě mohly toto připomenout. Také oceňuji, že se můžeme svobodně scházet a přemýšlet. Myslím si, že právě takovéto obyčejné lidství a přátelství je to, čeho si musíme vážit a má cenu za to bojovat,“ řekl farář David Smetana.

„Jednoznačně vidím naději v mladších generací. Ne protože by se dnes rodili lepší lidé než dříve. Mezi mladšími lidmi existují stejné rozdíly charakteru, mravu, životního směřování i dovedností. Nicméně jedním se přeci jen významně liší. Nejsou už přímo zdeformovaní komunismem a nevyrůstali v poměrech vyžadující přetvářku. Postupný vliv těchto generací na veřejný život mi dává naději, že se poměry budou ubírat k lepšímu,“ citoval z knihy Václava Havla starosta města Červený Kostelec Rostislav Petrák (TOP 09).

„Máme za sebou svobodné demokratické volby a myslím si, že se tyto myšlenky letos naplnily. Komunistická strana se nedostala do parlamentu. Samozřejmě tímto to nekončí. Určitě se nedá spoléhat na to, že je vyhráno. Mé přání je, abychom nadále dbali o své svobody a demokratický přístup,“ dodal Rostislav Petrák (TOP 09).

Zdroj: cervenykostelec.cz

Štítky
Osobnosti: Rostislav Petrák
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme