Červený Kostelec má novou radu města

Jednání zastupitelstva se ale neobešlo bez emocí

3. 11. 2017
V Červeném Kostelci večer zastupitelé hlasovali o novém složení Rady města. Ta se rozpadla po rezignaci třech jejích členů, o důvěře dalších dvou a jménech nováčků se rozhodovalo v tajném hlasování. Byl u toho i reportér Václav Plecháček.

Nová rada Červeného KostelceVypjatá atmosféra mezi zastupiteli i veřejností. Otázky, na které tázající nedostali odpověď. Právě takové bylo zastupitelstvo osmitisícového Červeného Kostelce. Starosta ho svolal v mimořádném termínu jako reakci na nedávnou rezignaci třech radních. Podle nich se z městských struktur a městské rady vytratily energie, důslednost a dobrá vůle.
Nezávislý zastupitel Josef Vondra navíc navrhl odvolání dalších dvou radních: „Aby se jasně prokázalo, jestli mají od zastupitelů mandát pokračovat dál." Takový postup ale část zastupitelů kritizovala, k hlasování o případném odvolání prý nebyl žádný důvod.„Nerozumím tomu. Nebyly ani žádné argumenty. Mrzí mne, že se k tomu ani nikdo nevyjádřil. Že nikdo neřekl aspoň je to z toho a z toho důvodu," říká zastupitel Lukáš Laštovička.Toho překvapilo i to, že patnáct jeho kolegů zvedlo ruku pro to, aby se o odvolání a volbě nových radních hlasovalo tajně. „Tajné hlasování mne mrzí. Protože si myslím, proč něco skrývat, když celé volební období od začátku navrhujeme transparentní hlasování."
Nezávislí radní Roman Kejzlar a Milan Hrstka hlasování o důvěře ustáli, druhý jmenovaný ale pouze o jeden hlas. Dvanáct zastupitelů si nepřálo, aby ve funkci pokračoval.„Já mám podporu občanů Červeného Kostelce. A to je pro mne směrodatné. Já nepracuji pro zastupitele, já pracuji pro občany," dodal Milan Hrstka.Jeho novými kolegy v Radě města jsou nezávislí Lukáš Laštovička, Petr Nejman a Tomáš Rýdl. Ten má nejblíž ke kultuře a cestovnímu ruchu, jestli tyhle dvě oblasti skutečně bude mít na starosti, ale zatím jisté není. „Upřímně řečeno, to že budu radní, s tím jsem moc nepočítal. Takže tyto věci se budou teprve rozhodovat."
To potvrzuje i starosta Červeného Kostelce Rostislav Petrák z TOP 09. „V prvním kroku se asi nabízí převzetí těch gescí od těch radních, kteří odstoupili. Ale musíme to hlavně posoudit podle odbornosti těch nových radních." Jasno o tom, které oblasti se noví radní budou věnovat by mělo být během několika dnů.

Romana Putnová
krajská manažerka HKR

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme