Centrál není oskarový trhák

Čtyřmilionový dluh nemohl vzniknout ze dne na den!

2. 4. 2012

I když mám filmy rád, tak to, co je nám poslední dobou promítáno na každém jednání zastupitelstva pod názvem "Nekonečný příběh kina Centrál", rozhodně není oskarový trhák. Dokonce si myslím, že už propadl i sítem pro Zlatou malinu. Přesto mi dovolte několik zásadních postřehů ze sledování tohoto tristního panoptika:

1.  Myslím, že je třeba vnímat odděleně kino Centrál jako takové a sdružení Pro-Centrál, které kino provozuje.

2. Nemyslím si, že kino Centrál stojí a padá se sdružením Pro-Centrál.

3. TOP 09 opakovaně deklarovala podporu zachování stávajícího programu kina, pouze však s odpovědnějším a důvěryhodnějším partnerem.

4. Je trestuhodné, kolik času a úsilí už zastupitelstvo promrhalo na takovouto marginální záležitost, a to v poměru k jiným, mnohem důležitějším a dražším rozhodnutím.

5. Nesouhlasím s neustále omílaným klišé o "úspěšném projektu fungování kina". Souhlasím, že tento projekt je oblíbený, ale to není totéž. Můžu být velmi oblíbeným pekařem, budu-li prodávat rohlík za desetník, ale těžko se mohu nazývat úspěšným, stojí-li má pekárna v důsledku toho na pokraji bankrotu.

6. Sebeprezentace pana Kučery jako úspěšného ředitele úspěšného kina v předvolební kampani do zastupitelstva byla možná prvním krokem k současným problémům. Téměř čtyřmilionový dluh totiž nemohl vzniknout ze dne na den, jenže přiznání vznikající díry v rozpočtu těsně před volbami, nebo těsně po nich, nezapadalo do obrazu "úspěšný projekt úspěšného ředitele". I když v té době byl problém financování řešitelný, nenašel pan Kučera odvahu přiznat pochybení a nechal si dluhy přerůst přes hlavu

7. Je neuvěřitelné, jak hluboko v naší společnosti kleslo měřítko toho,co je a co není slučitelné s výkonem mandátu zastupitele.
I když přijmu ostudnou skutečnost,že pan Kučera nerezignoval na svůj mandát,nemohu přijmout skutečnost,že při výkonu svého mandátu zcela nepokrytě prosazuje své osobní zájmy a ovlivňuje v tomto směru i ostatní zastupitele. Místo toho, aby se projednávání tohoto bodu v zastupitelstvu vůbec nezúčastnil, nebo se alespoň sám vyloučil z hlasování, nechal na posledním jednání hlasovat zastupitele o tom, jestli může sám hlasovat!

8. I přes určitou bohulibost a značnou oblibu je provozování kina Centrál stále jen podnikatelským záměrem. Nepokládám za přijatelné, aby podnikatel - zastupitel přemlouval své kolegy k sanaci jeho předlužené firmy z veřejných rozpočtů.

9. Všechna dosud projednávaná "řešení" vycházela z předpokladu, že navrhovaná částka je konečná. Připomínám, že v době, kdy pan Kučera odcházel z postu náměstka, se mluvilo o částce 0,5 až 1 milion korun. O půl roku později je projednáván návrh s částkou 2,9 milionů, ale i pan Kučera přiznává částku 3,4 mil, a to ještě nikdo neví, jak dopadne kontrola finančního úřadu, nebude-li vyměřena pokuta a doměrky. Mluvit tedy o "vyřešení problémů" je nemístný eufemismus.

10. Jediným čistým řešením je insolvenční řízení a případný konkurz, který jediný může stanovit seznam všech věřitelů a celkovou výši pohledávek. Pak bude prostor pro jednání města se správcem o odkupu majetku. Cokoli jiného povede jen k dalším problémům, nejasnostem, obcházení pravidel a k dalším nesmyslným a nekonečným jednáním zastupitelstva.

11. Poukazovat při obhajobě navrhovaných "řešení" na dosud zažitou odpouštěcí a promíjecí praxi je nefér. Nevím o žádném případu, kdy by město sanovalo závazky žadatele vůči třetím osobám. To ale nic nemění na skutečnosti, že je nanejvýš žádoucí tuto praxi ukončit. Jsou-li jednou stanovena jasná pravidla pro poskytování a vyúčtování dotací a většina příjemců tato pravidla dodržuje, nevidím důvod, proč by pro někoho měly být přijímány výjimky a odpustky.

Mohl bych přinést ještě další a další námitky a zdůvodnění, ale jak jsem psal v úvodu, je to ztráta času pro zastupitelstvo, pro mne i pro Vás. Doufám, že se celá tahle politováníhodná záležitost co nejdříve uzavře a všichni se začneme věnovat něčemu, co dává smysl a z čeho máme radost. Přeju všem hezký den.

Jan Hoznedr
člen TOP 09 Hradec Králové
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme