Bytový dům Harmonie I čekají rozsáhlé opravy, město hledá projektanta

Zlepšit kvalitu bydlení v bytovém domě Harmonie I na Benešově třídě v Hradci Králové by měla připravovaná rekonstrukce. Dojít by mělo na rozsáhlé opravy lodžií včetně jejich zastřešení, zateplení budovy a střechy i výměnu oken. Město nyní začíná hledat projektanta, zadávací podmínky na svém včerejším zasedání schválili radní města. Radnice předpokládá, že by mohla s projektantem podepsat smlouvu zhruba v březnu, dokumentace by pak měla být k dispozici na podzim příštího roku.

23. 11. 2023

„Jedná se o bytový dům, ve kterém máme přibližně čtyři stovky bytů se zvláštním určením. Nejčastěji jsou zde ubytováni senioři a také osoby se zdravotním postižením. Nájemníci mají v domě k dispozici setkávací prostory, lékaře, rehabilitace i kadeřnictví,“ říká náměstek primátorky pro správu městského majetku a sociální oblast Pavel Vrbický. Šestnáctipodlažní dům je bezbariérový. Sídlí zde také terénní pečovatelská služba a tísňová péče.

V rámci zlepšování kvality bydlení město připravuje rozsáhlou rekonstrukci budovy. Dojde zejména na lodžie: „Bude potřeba opravit boční stěny a podlahy, dále vyměnit zábradlí a stříšky za nové. Lodžie se celkově změní tak, aby působily příjemnějším dojmem a nájemníkům poskytovaly více soukromí. Budovu dále čeká zateplení, a to včetně střechy a vstupní části objektu. Obyvatelé se také dočkají nových oken i některých dveří,“ popisuje náměstek primátorky pro městské investice Lukáš Řádek (TOP 09). Město nyní začíná hledat projektanta, zadávací podmínky pro výběrové řízení schválili na svém zasedání radní města. V případě příznivého vývoje by radnice mohla mít vysoutěženého projektanta v březnu příštího roku. Projektová dokumentace by pak mohla být dokončena na podzim. „Začátkem roku 2025 počítáme s vypsáním zadávacího řízení na zhotovitele rekonstrukce. Pokud se nám vše podaří zrealizovat, mělo by k zahájení stavebních prací dojít v polovině téhož roku,“ dodává náměstek Lukáš Řádek (TOP 09). Město bude v rámci tohoto projektu usilovat o získání dotace z programu Nová Zelená úsporám – bytové domy.

Zdroj: Magistrát města Hradec Králové

Štítky
Osobnosti: Lukáš Řádek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme