Broumov má nové zastupitelstvo

28. 11. 2014

Na základě výsledků voleb do Zastupitelstva města Broumova je po pátečním jednání jasno. V následujícím čtyřletém volebním období povede město starosta Jaroslav Bitnar, místostarostou se stane Kamil Slezák. Známa je také Rada Města. Zastupitelé, kteří se dohodli na partnerství, vydali toto prohlášení.

Ing. Jiří Myšák, Ing. Jaroslav Bitnar, JUDr. Tomáš Blažek, Monika Mrštinová, Karel Kutil, Vladimír Vlk, MUDr. Ladislav Růžička, Miroslav Gol, (zvolení za volební stranu Sdružení nezávislých kandidátů Volba pro Broumov - VpB), Kamil Slezák, MUDr. Miroslav Švábl, MUDr. Jan Vodochodský, (zvolení za volební stranu Sdružení TOP 09, STAN, NK – TOP 09), Mgr. Jiří Ringel, MUDr. Jiří Veselý, Ing. Milan Mikloš, CSc., (zvolení za volební stranu Křesťansko-demokratická unie – Česká strana lidová - KDU-ČSL) a Mgr. Eva Bilíková, (zvolená za volební stranu Česká strana sociálně demokratická - ČSSD).

Jmenovaní zastupitelé (dále též "partneři") jsou ve volebním období 2014-2018 připraveni jednat ve vzájemné shodě ve prospěch občanů města a usilovat o naplnění těchto programových priorit:

Bezpečnost – Přijetí souboru opatření směřujících ke zvýšení bezpečnosti občanů, zejména prostřednictvím lepší koordinace orgánů města a státu v oblasti výplaty a kontroly sociálních dávek a prostřednictvím jednání s majiteli problémových objektů nájemního bydlení. Zvýšení důrazu na dodržování veřejného pořádku.

Práce a vzdělání – Podpora středního školství a spolupráce se zaměstnavateli za účelem zvýšení možností kvalifikovaného zaměstnání. Podpora vytváření pracovních příležitostí v oblasti méně kvalifikované práce.

Péče a opravy městského majetku – Investice do majetku města včetně rekonstrukce hřišť na konci Pionýrské ulice a v ulici U Větrolamu, řešení prostoru dětského hřiště v Dukelské ulici a vybudování bezpečného přechodu pro chodce na třídě Osvobození.

Tepelné hospodářství Broumov s.r.o. – Řešení budoucího modelu fungování společnosti s ohledem na stávající a budoucí podmínky energetického trhu, vymezení vztahů společnosti vůči vlastníkovi a tomu odpovídající změny ve struktuře a řízení, v obchodním modelu společnosti a v komunikaci se zákazníky.

Spolková činnost, sport a volný čas – Podpora spolkům a občanským aktivitám. Rozšíření možností sportovního a kulturního vyžití pro všechny věkové kategorie zejména modernizací stávajících zařízení a aktivní podporou kulturních programů.

Turistický ruch – Zlepšení koordinace aktivit infocentra s aktivitami dalších turistických center v regionu. Podpora propagace města a regionu ve spojení s historickými památkami a jedinečnou přírodou.

Zdravotní péče – Jednání se zřizovatelem broumovské nemocnice o garanci nepodkročitelného rozsahu zdravotní péče vzhledem k potřebám obyvatelstva. Využití možností Nadačního fondu Hospital k podpoře modernizace vybavení a podpoře sociální péče o pacienty broumovské nemocnice.

Za tímto účelem se budou partneři vzájemně podporovat a vyměňovat si informace. Partneři se také shodli, že všechny záležitosti, které se dotýkají naplňování programových priorit, budou přednostně projednávat navzájem. Veškeré spory vyplývající z tohoto prohlášení budou řešeny smírně vzájemným jednáním partnerů. Jmenovaní zastupitelé nabízejí všem ostatním zastupitelům, kteří nejsou účastníky tohoto prohlášení, vzájemnou spolupráci nejen při naplňování programových priorit vymezených tímto prohlášením, ale i při řešení dalších otázek fungování města.

Principy složení Rady města a ostatních orgánů:

• V období 2014 – 2018 bude Rada města sedmičlenná se dvěma uvolněnými zastupiteli.

• Složení Rady města bude stanoveno takto:
- Ing. Jaroslav Bitnar - starosta, Ing. Jiří Myšák, JUDr. Tomáš Blažek, Monika Mrštinová,
- Kamil Slezák - místostarosta,
- Mgr. Jiří Ringel,
- Mgr. Eva Bilíková.

• VpB náleží obsazení funkce předsedy Majetkové komise, který bude zároveň členem Rady města.

• KDU-ČSL náleží obsazení funkce předsedy Finančního výboru, který bude zároveň členem Rady města.

• Funkce předsedy Kontrolního výboru bude nabídnuta zastupitelům, kteří nejsou účastníky tohoto prohlášení.

V konferenčním sále infocentra se v Broumově uskutečnilo ustavující zasedání zastupitelstva města vzešlého z říjnových voleb. Do čela města byl zvolen Jaroslav Bitnar, který od bývalého starosty Milana Kotrnce převzal řetěz symbolizující funkci starosty města.

"Děkuji panu Kotrncovi za práci, kterou v minulém volebním období vykonal a jsem rád, že zůstává členem zastupitelstva. Velmi si také vážím práce, kterou odvedlo předchozí vedení města, zejména proto, že se podařilo udržet stabilizovaný rozpočet, nastavit transparentní kontrolu nad financováním a hospodařením města a jsem rád, že pan Kotrnec se nenechal zviklat některými tlaky a vždy hlasoval tak, aby dnes mohl odejít s čistým štítem a nelitoval toho, co dělal," ocenil práci svého předchůdce nastupující starosta Jaroslav Bitnar a dodal: "Děkuji zastupitelstvu, že jste mne zvolili do čela našeho města, děkuji občanům, že dali dostatek hlasů našemu seskupení Volba pro Broumov a slibuji, že ty priority, které jsme měli ve volebním programu, budeme důsledně vyžadovat."

Právě seskupení Volba pro Broumov v říjnových volbách uspělo a jeho členové získali v zastupitelstvu osm křesel. Po koaličních jednáních s některými členy dalších stran tak už koncem října vzniklo prohlášení, které definovalo obsazení vedení města a programové priority. Po včerejším hlasování na základě návrhu tohoto prohlášení se místostarostou stal Kamil Slezák, který tak v této funkci bude pokračovat i následné volební období. Starosta i místostarosta budou pracovat jako uvolnění, tzn, že budou svoji funkci vykonávat jako své hlavní zaměstnání.

V dalším hlasování byli jednotlivě zvoleni také členové Rady města, která bude pracovat ve složení Jiří Myšák, Tomáš Blažek, Monika Mrštinová, Jiří Ringel, Eva Bilíková a samozřejmě starosta Jaroslav Bitnar a místostarosta Kamil Slezák. Na závěr byl odhlasován návrh na zřízení sedmičlenného finančního výboru, jehož předsedou se stal Jiří Ringel a pětičlenného kontrolního výboru s předsedou Arnoldem Vodochodským. Další pracovní zasedání nového zastupitelstva proběhne v polovině prosince.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme