Beránek Náchod významně snížil ztrátu z roku 2010

30. 5. 2012

Zvýšení tržeb ze vstupného o 470 tisíc korun a za pronájem hotelové části o 360 tis korun, ušetřené peníze v režijní oblasti a další úspory snížily ztrátu z roku akciové společnosti Beránek z roku 2010 téměř o tři čtvrti milionu korun. 30. května s těmito a dalšími čísly seznámila své akcionáře valná hromada Beránku Náchod.

Zeptali jsme předsedy představenstva a náchodského radního Aleše Cabicara (TOP 09):

V jakých oblastech jste konkrétně dosáhli zlepšení v roce 2011 oproti roku 2010?

Vraťme se k jmenování nového představenstva a dozorčí rady v dubnu 2011. Po seznámení se s celkovou kondicí nám všem bylo naprosto jasné, že musíme provést zásadní změny při řízení Beránku Náchod a. s. Závěr byl totiž jasný – téměř fatální zanedbání základních ekonomických pravidel, z nichž nejkřiklavější byl onen nesmyslný pronájem komerčních prostor, tj. hotelové části, restaurace, kavárny za 10 000 korun měsíčně. To při vší úctě považuji za ekonomický zvratek a políček všem Náchoďákům, kteří z podstaty veřejného vlastnictví města Náchoda jsou vlastně spoluvlastníky naší akciové společnosti. Tudíž jsme tento vztah ihned vypověděli.

V otevřeném poptávkovém řízení jsme následně vybrali nového nájemce, který nejenom že splňuje naše představy o reálné výši nájemného, ale zároveň jeho profesní zdatnost pomáhá tyto služby pozvednout na takovou úroveň, jakou si Beránek zaslouží. Věřím, že o tom se mohl přesvědčit každý, kdo v posledních osmi měsících do Beránku zavítal.

A nyní tedy konkrétní čísla: snížení objemu vyplacených mezd o cca 460 tisíc korun, zvýšení tržeb ze vstupného o 470 tisíc korun, zvýšení tržeb za pronájem hotelové části o 360 tisíc korun. Naopak do oprav jsme nainvestovali v porovnání s rokem 2010 o 270 tisíc korun více. V řádech desetitisíců jsme dosáhli úspor v režijní oblasti, jako jsou nosiči tepla a ostatních médií, pojistné atd. To byl jenom výčet. Celkově sečteno a podtrženo jsme snížili ztrátu z roku 2010 o takřka 750 tisíc korun, a to podotýkám, při všech nutných opravách, či investicích, které bylo nutné provést, abychom se pohnuli z místa.

V roce 2011 budete nuceni hospodařit s výrazně nižší podporou ze strany města. Jak se s tím vypořádáte?

Máte pravdu, na rok 2011 nám zastupitelé ponížili dotaci na kulturní programy o 250 tisíc korun. Samozřejmě by bylo pohodlnější tyto prostředky mít, ale i jako zastupitel musím férově říci, že si tuto úsporu dovedu představit jinde, např. v dětském sportu nebo ve školství. No a my v Beránku „zmobilizujeme zálohy“ a budeme se víc snažit. Myslím, že to půjde.

Zřekli jste se odměn za vedení společnosti, které Vám přiznalo zastupitelstvo města Náchoda. Jak je s těmito prostředky nakládáno?

Na jednom z prvních společných zasedání představenstva a dozorčí rady, které jsem svolal, jsme všichni učinili toto rozhodnutí.  Je mi pouze trochu líto, že Beránek zůstal osamocen a že podobný krok neudělali ostatní v jiných, městem Náchod zřizovaných firmách, ale respektuji to jako individuální rozhodnutí každého jedince. U nás to funguje následovně – prostředky jsou evidovány odděleně a dle požadavků jimi podporujeme aktivity, o kterých se domníváme, že si podporu zaslouží. Jako příklad mohu uvést podporu sdružení Společné cesty, dále Společnosti pro pomoc při Hungtingtonově chorobě, Občanskému sdružení cesta či Oblastní charitě Červený Kostelec, která má ve správě hospic v Červeném Kostelci. Tyto prostředky jsme mohli jako statutární zástupci čerpat, ale my jsme se rozhodli, že je použijeme tímto způsobem. Odráží to i moji filosofii, že když máte tu čest hospodařit s veřejným majetkem, měl byste to dělat nezištně.

Nebyla některá opatření, jako např. úspory ve mzdové politice, nepopulární?

V ekonomice není nějaký abnormální prostor pro populární přístupy, tam jsou čísla, a ta jsou neúprosná. Samozřejmě celý tým divadla byl seznámen se situací, ale také s jasným pravidlem „peníze za práci“. A u všech jsme nalezli pochopení a oporu. Takže celému týmu vedenému paní Kochovou děkuji, a rovněž samozřejmě našemu nájemci, firmě Rajský.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme