ANO míří do opozice. Hradec povede pětikoalice bez vítěze voleb

Novou hradeckou vládu utvoří koalice HDK+TOP 09, ODS, Piráti, hnutí Rozvíjíme Hradec a uskupení Změna pro Hradec a Zelení. Primátorkou by se měla stát předsedkyně Hradeckého demokratického klubu Pavlína Springerová. Vyplývá to ze čtvrtečního jednání zástupců stran. Ačkoliv jednání ještě nejsou uzavřená, žádná ze stran se už nechystá jednat s nikým jiným a pětikoalici svorně považují za nejlepší možnou cestu pro Hradec Králové. Vítězné hnutí ANO tak míří společně s SPD do opozice.

30. 9. 2022

Čtvrteční jednání mezi zástupci HDK+TOP 09, ODS, Piráty, hnutí Rozvíjíme Hradec (RH) a uskupením Změna pro Hradec a Zelení (ZPHZ) přineslo výrazný posun v debatách o budoucí hradecké vládě. Po více jak dvou hodinách společné diskuze představili zástupci všech stran společné prohlášení, ve kterém uvedli, že "všechny zúčastněné strany jsou ve shodě, že projekt demokratické pětikoalice je tou správnou cestou pro budoucí vedení Hradce Králové".

ODS: Nemáme důvod jednat s hnutím ANO

Klíčového povolebního vyjednávání v krajském pirátském centru na Masarykově náměstí se zúčastnili všichni lídři pěti volebních stran, které o koalici jednají - Pavlína Springerová (HDK+TOP 09), Miroslav Hloušek (ODS), Pavel Vrbický (Piráti), Jan Holásek (RH) a Adam Záruba (ZPHZ). Doplňovali je i další členové vyjednávacích týmů. Jako první dorazili na domácí půdu Pirátů zástupci ODS. Právě občanští demokraté jako jediní v minulých dnech oficiálně připouštěli i společnou koalici s vítězným hnutím ANO. Po dnešní schůzce už ale zástupci ODS jasně uvedli, že k jednání s ANO nemají důvod. "Vyjednávání o pětikoalici je na dobré cestě a nemáme důvod jednat s někým jiným," řekl Miroslav Hloušek. 

Podle Pavlíny Springerové (HDK + TOP 09) si všechny strany na čtvrteční schůzce potvrdily, že jsou připraveny se na společné vládě domluvit. Další jednání se uskuteční začátkem příštího týdne. "Některé věci budeme ještě detailně diskutovat, ale nejsou tam zásadní problémy, které by znemožňovaly naši budoucí spolupráci. Jsme ve shodě, že tu neexistuje žádná jiná varianta a jsme připraveni to dotáhnout do konce. Nyní proběhne interní diskuse všech politických stran a hnutí," řekla Springerová (HDK + TOP 09). 

Primátorkou by se měla stát Pavlína Springerová

Byť její jméno žádný z lídrů oficiálně nevyslovil, právě předsedkyně HDK by se měla jako lídryně ve volbách nejúspěšnějšího z pěti subjektů stát historicky první hradeckou primátorkou. "To se zeptejte kolegů," odpověděla sama Springerová na otázku, zda už je o nejvyšší pozici na radnici rozhodnuto. "Všichni tušíme, kdo to bude," odpověděl s úsměvem lídr Pirátů Pavel Vrbický a jeho slova následně zopakoval i Miroslav Hloušek z ODS. Jasno ještě není o rozdělení míst v radě města. Podle Springerové byla ale na jednání cítit velká ochota k nalezení kompromisu. 

Komunální volby v Hradci Králové vyhrálo ANO se ziskem 13 mandátů před druhým uskupením HDK+TOP 09 se sedmi mandáty, třetí byla ODS s pěti mandáty. Piráti mají čtyři mandáty, Rozvíjíme Hradec drží tři křesla, stejně jako SPD. Uskupení Změna pro Hradec a Zelení má dva mandáty. Vítězné hnutí ANO se od té doby marně pokouší sestavit většinovou koalici. S ANO odmítá spolupracovat HDK+TOP 09, Piráti, RH i ZPHZ. ODS zase vylučuje spolupráci s SPD. Samotné ANO a ODS pak dají dohromady pouze 18 hlasů, takže jim k většině v zastupitelstvu jeden hlas chybí. Před čtyřmi lety vytvořily koalici ANO, ODS a uskupení Změna pro Hradec a Zelení, primátorem se stal Alexandr Hrabálek (ODS). Po odchodu Změny a Zelených se však koalice na podzim 2020 rozpadla a nová nevznikla.

Tomáš Kulhánek

Zdroj: salonkyhk.cz

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme