22. ročník CIAF v Hradci Králové

proběhne o víkendu 5. a 6. září

13. 8. 2015

Kromě ukázek současných bojových letounů a vrtulníků, jako jsou F16, Mi 24, Gripen a mnoho dalších nabídne i unikátní premiérovou ukázku zrestaurovaného letounu Me 262, vůbec prvního proudového vojenského stíhacího stroje, jehož historie sahá až do roku 1943 a který byl obávanou zázračnou zbraní nacistického Německa na sklonku 2. světové války. Aleš Cabicar, zakladatel a ředitel festivalu neskrývá svou radost: „Ano, podařilo se s vedením Nadace Willyho Messerschmitta, sídlící v německém Manchingu, která letoun zrestaurovala, domluvit podmínky účasti. Vlaštovku (německy Schwalbe pozn. redakce) navíc bude pilotovat zkušební šéfpilot leteckého koncernu EADS/Airbus, což samo o sobě je pro nás velkou ctí“, říká náchodský zastupitel a ředitel CIAF Cabicar.

Doprovodným programem pak bude ukázka pozemní bojové techniky Armády ČR, ale i statická ukázka letounů. Ve vzduchu se také představí již tradičně divácky poutavé akrobatické skupiny. 

Letiště bude otevřeno pro veřejnost vždy od 8.00, samotný letový program pak bude zahájen v 11.00 a to masivním průletem letounů českého vojenského letectva. Pro návštěvníky je připraven i stánkový prodejní program s leteckou a vojenskou tematikou. Parkovací plochy jsou jako vždy vyčleněny přímo v areálu letiště. 

Kromě tradičního patrona CIAF kardinála Dominika Duky, jsou letošními partnery královehradecký primátor Zdeněk Fink, hejtman Královehradeckého kraje Lubomír Franc, ale i Josef Bečvář, náčelník Generálního štábu AČR či Bohuslav Sobotka, předseda vlády České republiky.

Aleš Cabicar
náchodský zastupitel za TOP 09

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme