140 milionů korun pošle kraj svým nemocnicím na pokrytí ztrátových oddělení

Nemocniční oddělení jako je chirurgie, interna či pediatrie jsou pro rozpočty zdravotnických zařízení dlouhodobě prodělečná. Královéhradecký kraj chce zajistit pro obyvatele dostupnou a kvalitní péči, a proto částečně tyto ztráty hradí. Svým nemocnicím hodlá příští rok poslat 140 milionů korun. Rozhodnou o tom zastupitelé.

22. 11. 2018

S penězi na pokrytí ztrátových oddělení krajský rozpočet počítá. Celkem našim nemocnicím pošleme finanční injekci ve výši 140 milionů korun,“ informoval náměstek hejtmana Aleš Cabicar (TOP 09) odpovědný za oblast zdravotnictví. Dodal, že návrh projednal zdravotní výbor, který ho doporučil k odsouhlasení zastupitelstvu. To se znovu sejde 3. prosince.

Pro následující rok má kraj v plánu poskytnout 78 milionů korun Oblastní nemocnici Náchod, 26 milionů korun Oblastní nemocnici Trutnov, stejně tak Oblastní nemocnici Jičín a zhruba 9 milionů obdrží Městská nemocnice ve Dvoře Králové nad Labem.

Smlouvy o závazku veřejné služby kraj uzavřel s nemocnicemi v roce 2016 na období 10 let. Výši vyrovnávací platby určuje kraj spolu se zdravotnickým holdingem, a to na základě žádosti samotných nemocnic. Smlouvy počítají s platbami za provoz ztrátových oddělení jako je interna, chirurgie, neurologie či pediatrie. „V jičínské nemocnici přibyde v roce 2019 na seznam dotovaných oddělení ještě oddělení psychiatrie a oddělení radiační a klinické onkologie, která ve smlouvě doteď nebyla,“ doplnil náměstek Cabicar.

Na plnění závazku veřejné služby kraj každoročně vynakládá stamilionové částky. Vedle těchto výdajů platí zhruba 8 milionů korun za provoz lékařské pohotovostní služby při Fakultní nemocnici Hradec Králové.

Královéhradecký kraj je stoprocentním vlastníkem Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje, a. s., který zastřešuje nemocnice v Náchodě, Jičíně, Trutnově, Rychnově nad Kněžnou a ve Dvoře Králové nad Labem. Ročně jde z rozpočtu kraje více jak půl miliardy korun právě do oblasti zdravotnictví.

Dan Lechmann

Zdroj: Královéhradecký kraj

Štítky
Osobnosti: Aleš Cabicar
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme