Zapletal: Novela Zákoníku práce zkomplikuje život zaměstnavatelům, ale hlavně zaměstnancům

Pod záštitou think-tanku TOPAZ se uskutečnil diskusní stůl na téma „Moderní pracovní právo a zaměstnanost pro 21. století“ v pondělí 26. června 2023 ve Dvoře Králové nad Labem. Diskuse se zúčastnil poslanec a krajský předseda TOP 09 Matěj Ondřej Havel, jednatel společnosti RITAS, s. r. o. a tajemník Unie soukromých bezpečnostních služeb ČR Radek Zapletal i zástupci zaměstnavatelů a legislativy.

30. 6. 2023

„Stojíme před otázkou, zda při současném znění pracovního práva, které je mentálně v 30letech 20. století, lze budovat ekonomiku 21. století, která se skládá ze služeb a je náročná i na kreativitu … dle všeho nelze,“ uvedl jednatel společnosti RITAS, s. r. o. a tajemník Unie soukromých bezpečnostních služeb ČR Radek Zapletal (TOP 09).

Nad otázkami, zda lze se současným Zákoníkem práce a jeho navrhovanými změnami docílit ekonomiky 21. století, která stojí na službách, kreativitě, datech a rychlé reakci na požadavky či zda vznikají s navrhovanými změnami Zákoníku práce další agendy, které nakonec postihují zaměstnance, zaměstnavatele a nakonec i stát tím, že navyšují nutnost dalších evidencí, povinností a úředníků diskutovali předseda dozorčí rady IFMA CZECH Republic Michal Bavšenkov, za senátora z hor Jana Grulicha asistentka Romana Matula, Chief Human Resources Officer v SECURITAS ČR Veronika Jáchimová, HR ředitel M2C Michal Kroužil, ředitelka zaměstnavatelské sekce Svazu průmyslu a dopravy ČR Dagmar Kužvartová, advokát Jiří Oswald z advokátní kanceláře OSWALDOVÁ & PARTNERS, zastupitelka města Chomutova a podnikatelka Marcela Soukupová, starosta obce Staré Hrady Zdeněk Švorc, zástupce vrchního ředitele sekce hospodářství, ředitel odboru podnikatelského prostředí a obchodního podnikání Ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Vinkler.

„Stavět základ legislativních dokumentů „odspodu“ na zkušenostech profíků mi dává vždycky smysl. Radku Zapletalovi se podařilo uspořádat ve Dvoře Králové regionální konferenci celostátního střihu, a to díky skladbě hostů a jejich erudici. Rád budu prodlouženou rukou expertů v parlamentu,“ uvedl poslanec a krajský předseda TOP 09 Královéhradeckého kraje Matěj Ondřej Havel.

Výsledkem diskuse je zájem o spolupráci v přípravě podnětů pro efektivnější legislativu zaměřenou především na digitalizaci a zjednodušení současného systému, bez zavádění zbytečné byrokracie, která systém jen zatíží. Přítomní se domluvili na dalším setkání začátkem října 2023, kde budou pokračovat s podněty zefektivnění fungování státu v této oblasti.

Romana Matula

Krajská manažerka TOP 09 Královéhradecký kraj

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme