TOP 09: Královédvorská nemocnice dostane nové operační sály

18. 10. 2017

Politici TOP 09 chtějí zachovat nemocnici ve Dvoře Králové nad Labem a zkvalitnit v ní péči vybudováním operačních sálů. Náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje za TOP 09 Aleš Cabicar, který je zodpovědný za zdravotnictví, odmítá spekulace o možném útlumu nemocnice nebo o tom, že by měla spadat pod jiné zdravotnické zařízení.

„Nemocnice poskytuje péči nejen obyvatelům Dvora Králové nad Labem a okolních obcí, ale také lidem z regionů, ve kterých se v minulosti omezila nemocniční péče, jako třeba Jaroměřsko či Hořicko. Její místo v krajské síti zdravotnických zařízení je nezastupitelné a zachováme v ní všechny existující obory,“ říká náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Aleš Cabicar.

Vedení kraje v nemocnici už připravuje modernizaci operačních sálů. „Jejich současný stav neodpovídá požadavkům moderní chirurgie. Dosud se uvažovalo o nástavbě na nové laboratoře v areálu, ale odborníci to považují kvůli předpokládané ceně přesahující 100 miliónů korun za neefektivní. Ekonomičtější je výstavba plnohodnotných operačních sálů a souvisejícího zázemí přímo v bloku nemocnice. TOP 09 se také kloní k tomuto řešení,“ vysvětluje náměstek hejtmana a předseda krajské organizace TOP 09 Aleš Cabicar a dodává: „Od výstavby nových operačních sálů si slibujeme přímou úsporu investičních nákladů nejméně 35 miliónů korun. Zároveň se tím v dalších letech sníží náklady na provoz, například na vytápění.“

Nemocnici nebude nutné ani na přechodnou dobu zavírat. Náměstek za TOP 09 totiž prosazuje výstavbu po etapách, které umožní zachovat provoz nemocnice v potřebném rozsahu. „Pacienti nepocítí žádné nadměrné omezení vzhledem ke každoroční dvouměsíční technické odstávce operačních sálů,“ uvedl Aleš Cabicar.

Celkem by výstavba v areálu nemocnice měla trvat 6 až 8 měsíců a vedení kraje se na ni nyní snaží získat finance.

„Kraj se zavázal provést rekonstrukci stávajících operačních sálů, ale bývalé vedení kraje na něj peníze nevyčlenilo. Usiluji nyní o jejich přidělení v souladu s požadavky Dvora Králové nad Labem a starostů okolních obcí,“ říká Aleš Cabicar, který kandiduje do Poslanecké sněmovny na 3. místě krajské kandidátky TOP 09.

„Podporuji, stejně jako ostatní kolegové starostové, aby tato nemocnice městského typu zůstala zachovaná a funkční. Vítáme snahu Královéhradeckého kraje a TOP 09 o modernizaci zdravotní péče v našem regionu,“ řekl starosta obce Vítězná Petr Hrubý (LES), který kandiduje do Sněmovny na 5. místě krajské volební listiny TOP 09.

TOP 09
Královéhradecký kraj

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme