Stipendium získalo dalších dvanáct mediků

17. 5. 2017

V posledním kole stipendijního programu pro mediky bylo vyhověno 12 žádostem. Celkem se tak pro práci ve zdravotnických zařízeních na území Královéhradeckého kraje podařilo v tomto akademickém roce získat 32 budoucích lékařů se zaměřením na personálně nejohroženější obory. V říjnu se totiž do programu zapojilo 20 mediků. Stipendia budou přidělována i nadále.

Žádosti o finanční podporu ve výši 120 tisíc korun bylo v rámci posledního kola možné podávat do konce března. V termínu se sešlo 13 žádostí, ale jedna z nich musela být pro nedodržení podmínek vyřazena. Zbylých 12 žadatelů všechny náležitosti splnilo.

„V drtivé většině se jedná o studenty Lékařské fakulty University Karlovy v Hradci Králové. Polovina úspěšných žadatelů studuje obor vnitřní lékařství, dva studenti se připravují na anesteziologii a intenzivní medicínu, ale k zastoupeným oborům patří i radiologie, psychiatrie, dětské lékařství a všeobecné praktické lékařství,“ uvedl náměstek Aleš Cabicar, který je odpovědný za krajské zdravotnictví.

O stipendium mohli žádat studenti šestých ročníku kterékoliv lékařské fakulty v České republice. Během předchozího kola, které proběhlo na podzim, rozdělil kraj 2,4 milionu korun z původně vyčleněných 4,8 milionu korun. Zbytek takto uvolněných prostředků se proto rozhodl rozdělit letos na jaře. To se podařilo z části a zbytek peněz tak zůstává ve Zdravotnickém nadačním fondu Královéhradeckého kraje.

Pravidla rozdělování se oproti podzimnímu termínu neměnila. Za přidělené stipendium se medici zavazují pracovat nejméně po dobu čtyř let u poskytovatele zdravotnických služeb na území Královéhradeckého kraje.

V předchozím akademickém roce se k tomu zavázalo 23 mediků. Za dobu existence stipendijního programu se jej tak rozhodlo využít už 55 budoucích lékařů.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme