Šidáková: Recept pro zdravý Královéhradecký kraj

Jak vidí české i krajské zdravotictví osmička na kandidátce Spojenců a primářka rehabilitačního oddělení trutnovské nemocnice MUDr. Silvie Šidáková (TOP 09)? A co by naordinovala našemu kraji? Zeptali jsme se za vás.

30. 9. 2020

České zdravotnictví je někdy velebeno, někdy kritizováno. Jaký je Váš pohled? A jak je to v Královéhradeckém kraji?

Podle mne je kritizováno zejména lidmi, kteří s ním mají nějakou špatnou zkušenost, např. s chováním některých zdravotníků nebo přeplněnými čekárnami. Nikdo nejsme neomylný, ale ve zdravotnictví hraje roli hlavně fakt, že systém je opravdu přetížený, na mnoha úrovních chybí personál a mnohdy i energie usmát se. Pacient většinou netuší, s čím vším se zdravotníci musí potýkat, aby mohli poskytovat kvalitní péči, která je v naší zemi standardem. Když ale mluvíte s někým, kdo prodělá opravdu vážné onemocnění, závažnou operaci, úraz nebo je mu dokonce zachráněn život, zjistíte, že vše vnímá úplně jinak a těžko hledá dostatečná slova díků a vděčnosti. Naše zdravotnictví je sužováno mnoha neduhy, ale je na špičkové úrovni a každý, kdo se setkal na svých cestách po světě s jinými zdravotními systémy, musí tomu našemu přiznat vysokou profesionalitu a efektivnost. Systém zdravotní péče v Královehradeckém kraji je, dle mého názoru, ve velmi dobré kondici. Za poslední leta došlo k významnému zlepšení zejména co se týče výstavby zdravotnických zařízení a vybavení špičkovými přístroji. Nadále ovšem trvá frustrující nedostatek zdravotnického personálu, což je ovšem problematické téma celé republiky a jeho řešení je úkolem pro ministerstvo zdravotnictví.

Propagujete zdravý životní styl - co si pod tím představit a jak to s ním máte Vy?

To je jednoduché. Pro mě je zdraví výsledek procesu, kdy se člověk zamyslí nad tím jak žije, jak mu v tom životě je a jestliže se v něm necítí dobře, měl by se snažit ten způsob změnit. Nikdo jiný to totiž za nás neudělá. Myslím, že základem zdraví je dostatek pohybu, kvalitní jídlo, umírněnost v požitcích a zejména spokojenost se svým životem. To vše přináší přirozenou pozitivu a dobrou náladu, která je důležitým pilířem zdraví.  Na všem výše vyjmenovaném se snažím pracovat.

A jaký zdravý životní styl byste naordinovala našemu kraji?

Předepsala bych mu minimálně třikrát denně spokojenost. Žijeme na dobrém místě, které nám nabízí vše, co potřebujeme ke štěstí. Nádhernou přírodu, nekonečně možností pohybových aktivit a dobré lidi okolo sebe. Na spokojenosti duše, nebo chcete-li mysli, už musí každý zapracovat sám. To je náš hlavní životní úkol.

Romana Matula   

Krajská manažerka TOP 09 Královéhradecký kraj

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme