Rada se seznámila s očekávanými výsledky hospodaření zdravotnického holdingu a jeho nemocnic za uplynulý rok

31. 3. 2018

Rada Královéhradeckého kraje na svém pravidelném zasedání projednala ekonomické výsledky krajských zdravotnických zařízení včetně Královéhradecké lékárny a Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje za rok 2017.

„Předložil jsem radě očekávané výsledky hospodaření, které jsou ještě do 30. března otevřeny z důvodu dohadných položek se zdravotními pojišťovnami. Tyto změny mohou výsledky ovlivnit v případě úspěšných jednání pouze k lepšímu,“ informoval po včerejším zasedání náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Aleš Cabicar.

Oblastní nemocnice Náchod, která ještě ve třetím čtvrtletí 2017 předpokládala ztrátu až 90 milionů korun, uzavře účetní rok se ztrátou téměř o 40 milionů korun nižší. Výsledná ztráta tak činí 54 milionů korun.

Jsem přesvědčen, že zastavení propadu hospodaření náchodské nemocnice je způsobeno především změnou na pozici předsedy představenstva, kterou od 1. 8. 2017 vykonává Ivana Urešová, ale i dalšími personálními změnami na manažerských pozicích,“ doplnil náměstek Cabicar.

Dlouhodobě jsou nejpříznivější výsledky Oblastní nemocnice Jičín, která vykazuje zisk zhruba 10 milionů korun. Samotný Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje dosáhne zisku ve výši 7,3 milionu korun. Královéhradecká lékárna si polepší z 10,7 milionu korun z roku 2016 na 17,8 milionu korun za rok 2017. Všechna uvedená čísla jsou včetně závazku veřejné služby.

Královéhradecký kraj systematicky pracuje na stabilizování regionálních zdravotnických zařízení nejen, co se týká ekonomických výsledků. Kromě vyjednávání se zdravotními pojišťovnami je aktivní v personální otázce. Před časem krajská koalice odsouhlasila zvýšení mezd lékařského a nelékařského personálu o 10 % do tarifů a DPČ. Vedle toho se dlouhodobě snaží přivádět do svých nemocnic mladé doktory, které láká na finanční stipendia. V uplynulých letech tak do nejvíce potřebných oborů přivedl 52 mladých doktorů. Letos se do programu přihlásili další čtyři desítky mediků, kteří posílí týmy krajských nemocnic.

odbor kanceláře hejtmana │ tiskové oddělení
Dan Lechmann

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme