Perthen: Staří Římané a volby

Již ve starověkém Římě měli při volbách do veřejných funkcí potíže s korupcí. Sváděli boj s lobbingem a úplatkářstvím, přijímali zákony proti úplatkářství, znali i trestný čin podplácení voličů neboli latinsky crimen ambitus. O těchto prohřešcích bylo hlasováno a hříšníkovi hrozil trest smrti. Byla to holt tvrdá doba.

1. 10. 2020

A ještě jednu zajímavost uplácení voličů mělo, příslušný politik uplácel voliče ze svého, výkon úřadu, magistratury nebyl placen, byl časově omezený a dotyčný se tak mohl na závěr kariéry majetkově zhojit tak maximálně jako správce někde v provincii. 

Civilizace pokročila a dnes to máme vylepšené. Funkce jsou honorované. Známe i dnes trestný čin maření přípravy a průběhu voleb, nebo podplácení, ale trest smrti za ně už naštěstí zdaleka nehrozí. Navíc kdo by dnes uplácel voliče ze svého, to je cesta jen pro zoufalce. Stačí přece voličům slíbit dárky za hlasy z veřejných prostředků a je to. Politika nezavřou a ještě ušetří. Tu slíbíte dotaci, tu příspěvek na dovelenou, tu jednorázovou dávku, a to se ty hlasy nakují. No, pokrok nezastavíš.

Jak pokročila doba, tak pokročila i možnost získávat informace, volič se může rozhodovat kvalifikovaně, nezávisle, jak uzná za vhodné. Tak se snad dnes nedá za 5.000,- Kč nakoupit voličů tolik, aby to měnilo volební výsledky. Stačí se zamyslet nad nepěknými důsledky do budoucna, kam by takové uplácení voličů vedlo.

Nějak se nemůžu zbavit dojmu, že přes všechen pokrok to měli ve starém Římě tvrdší, ale tak nějak férovější.

Ervín Perthen

právník, kandidát č. 15 Spojenci pro Královéhradecký kraj

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme