Nedostatek sester má řešit spolupráce s UHK

16. 5. 2017

Personální situace ve zdravotnictví je vážná po celé republice. Problém se týká nejen doktorů, ale snad ještě více zdravotních sester. Specifickým problémem některých částí Královéhradeckého kraje je navíc lukrativní konkurence zcela jiných oborů, kde zaměstnavatelé nabízejí nepoměrně vyšší plat. Hejtman Jiří Štěpán již s vedením Univerzity Hradec Králové diskutoval možnost zapojení Univerzity Hradec Králové do procesu vzdělávání zdravotních sester.

Hejtman kraje Jiří Štěpán diskutoval s rektorem Univerzity Hradec Králové Kamilem Kučou možnost řešení nedostatku zdravotních sester. Společným záměrem Královéhradeckého kraje a Univerzity Hradec Králové je zajištění dalšího zdroje vysokoškolsky vzdělaných zdravotních sester. Vedení kraje a univerzity tak navázalo na nedávné jednání se zástupci ministerstva školství.

„Náš kraj je v určité nevýhodě. Faktem je, že do zdravotnictví odchází jen část absolventů, ale jiné kraje mají mnohem lepší zdroj zdravotních sester s vysokoškolskou kvalifikací. Jsem rád, že Univerzita Hradec Králové se k tomuto problému staví velice aktivně a její vedení si uvědomuje rizika spojená s nedostatkem zdravotních sester nejen v sektoru zdravotnictví ale rovněž v sociálních službách,“ vysvětluje hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

Na Lékařské fakultě UK v Hradci Králové obor všeobecná sestra existuje, počty absolventek však bohužel nestačí pro potřeby kraje. Do budoucna není ani naděje na výraznější navýšení počtu absolventek. Hejtman Jiří Štěpán do budoucna preferuje systémové řešení, jehož má být dosaženo ve spolupráci s královéhradeckou univerzitou.

„V Hradci Králové je prostředí pro zdravotnická studia přímo ideální díky synergickým efektům. Nachází se zde lékařská fakulta, fakulta vojenského zdravotnictví, farmaceutická fakulta, střední zdravotní a vyšší zdravotní škola, fakultní nemocnice a vojenská polní nemocnice,“ dodává rektor Univerzity Hradec Králové Kamil Kuča.

Kraj se chce na projektu aktivně podílet. „Zdravotnický holding sdružuje pět krajských nemocnic. Studentům bychom v našich zařízeních umožnili odborné praxe a naši zaměstnanci by se mohli zapojit i do vzdělávání svých budoucích kolegů přímo na univerzitě. Kraj je přirozeně připraven podílet se i finančně,“ potvrzuje náměstek hejtmana Aleš Cabicar, který je odpovědný za oblast zdravotnictví.

Michal Friček
odbor kanceláře hejtmana

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme