Lékárníci zkontrolují léky seniorům

28. 6. 2017

Královéhradecká lékárna a.s. se zapojí do projektu, který má zvýšit bezpečí seniorů. Její lékárníci zrevidují užívání léků u klientů pobytových zařízení sociálních služeb, pokud o to projeví zájem. Inspirací pro zřízení multidisciplinárního týmu je projekt, který již třetím rokem funguje v kraji Vysočina.

Osoby žijící v pobytových zařízeních jsou velice zranitelnou skupinou, což platí i v kontextu užívání léků. Jejich zdravotní stav se meziročně zhoršuje a s tím roste i počet užívaných léků. Logicky se tak zvyšuje riziko vzniku nežádoucích účinků a interakcí,“ říká náměstek hejtmana Aleš Cabicar, který je odpovědný za oblast zdravotnictví.

Úkolem projektu je nejdříve zmapovat reálnou situaci v užívání léků a následně navrhnout konkrétní řešení. Pacientům bude nabídnuto sledování nežádoucích účinků a pravidelná revize užívaných léků a případně navrženo zjednodušení lékového režimu.

V praxi to bude vypadat tak, že lékárník bude nápomocný lékařům jako odborný konzultant. Bude schopný efektivně posoudit rizikové interakce mezi léčivy, duplicitu užívaných léků, chybné nastavení dávkování nebo třeba i ovlivnění účinku léků přijímanou potravou,“ dodává náměstek Aleš Cabicar.

Zatím se bude jednat o pilotní projekt, do kterého se předpokládá zapojení dvou nebo tří pobytových zařízení sociálních služeb. Tato iniciativa má plnou podporu představenstva České lékárnické komory. Jako inspirace posloužil „Projekt senior“, který je již třetím rokem klinickými farmaceuty z Nemocnice Na Homolce rozvíjen ve vybraných Domovech pro seniory ve spolupráci se Státním ústavem pro kontrolu léčiv a krajem Vysočina.

Michal Friček
odbor kanceláře hejtmana

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme