Kraj vynaloží půl milionu korun na nákup defibrilátorů na vrcholky hor

2. 11. 2017

Na pořízení defibrilačních jednotek na deset míst v nejvyšším horském pásmu od západních hranic s Libereckým krajem až po východní hranici s Pardubickým krajem vynaloží Královéhradecký kraj půl milionu korun. V pondělí o tom rozhodlo zastupitelstvo.

V prvotní fázi chceme pořídit deset až dvanáct defibrilátorů, jejichž pořizovací hodnota se na trhu pohybuje kolem 40 tisíci korun za jeden přístroj. Z tohoto důvodu kraj navýší provozní příspěvek Zdravotnické záchranné službě Královéhradeckého kraje o 500 tisíc korun, která realizaci záměru zajistí,“ řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar, který s myšlenkou přišel. Pravidelný servis těchto jednotek bude zajišťovat Horská služba Krkonoše a proškoleni budou i místní provozovatelé objektů, kde budou defibrilátory instalovány.

Defibrilátory se budou nacházet například i na lanové dráze na Sněžku, která od zahájení provozu v prosinci 2013 zaznamenala v polovině letošního srpna už miliontého přepraveného turistu. „Defibrilátor bude nejen na vrcholu, ale i na mezistanici na Růžové hoře. Myslím, že kromě zvýšení procenta úspěšné resuscitace v případě nenadálé potřeby lidí z řad turistů a sportovců tím vzdáme hold i zesnulému náčelníkovi krkonošské horské služby Adolfu Klepšovi a jeho snaze pomáhat lidem v nouzi na horách,“ doplnil náměstek Cabicar. Další přístroje budou sloužit například na Černé hoře, ale i ve skalním městě v Adršpašsko-teplických skalách.

Záměr předložil náměstek pro zdravotnictví Aleš Cabicar na pondělním jednání Zastupitelstva Královéhradeckého kraje. „Předpokládám instalaci defibrilátorů v řádu několika měsíců, ale bez zbytečných prodlev tak, aby se pokud možno stihla zimní sezona v nejvyšších horách České Republiky,“ dodal náměstek Cabicar. Na výběru konkrétních míst kraj spolupracuje s Horskou službou ČR a Zdravotnickou záchrannou službou Královéhradeckého kraje.

Martina Götzová
odbor kancelář hejtmana │tiskové oddělení

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme