Letošní největší investiční akce v Týništi nad Orlicí, rekonstrukce křižovatky Turkova – Mostecká, byla uvedena do provozu v pátek třináctého, proto to určitě bude značit jenom štěstí.

25. 9. 2019

„Já sám osobně bych tento vcelku nemalý počin, ale především jeho výsledek pochválil. Byl to velký zásah do docela malého území, a navíc s kompletní výměnou inženýrských sítí. Podařilo se skutečně z minima vytěžit maximum. Změnilo se kompletně celé místo a pojetí křižovatky, zbouráním domu se otevřel pohled dolů do ulice Mostecké až ke kruhovému objezdu. Tím se každopádně zlepšily rozhledové podmínky a celý prostor působí opticky vzdušněji,“ uvedl starosta města Týniště nad Orlicí Libor Koldinský (TOP 09).

Co je nejvíce komunikované téma mezi veřejností, je změna přednosti v jízdě. K ní ale dojít muselo s výhledem do nedaleké budoucnosti, kdy vznikne pod železnicí podjezd a doprava ve městě dostane nový řád. Vše souvisí s postupným zklidňováním dopravy v centru města a jejím logickým nastavením ze severní části směrem k obchvatu. V souvislosti se změnou hlavní a vedlejší silnice po rekonstrukci křižovatky je třeba si na tento skutek pouze zvyknout. Že to vlastně již není ona stará křižovatka ve tvaru T, ale de facto křižovatka v mírné zatáčce při dodržení všech dopravních norem, což souvisí především s najížděním při odbočování. To však platí pouze pro místní, protože cizí řidiči tuto křižovatku budou řešit a vnímat jako běžné dopravní místo. Navíc jsou zde dva zvýšené přechody pro chodce, snížená rychlost na 30 km/hod., což jsou další znatelná a nová opatření vedoucí pouze k bezpečné křižovatce.

„Ještě bych chtěl zmínit parkování. Kromě nově vytvořeného parkoviště v Mostecké ulici vznikly v ulici Turkově podél komunikace zálivy k možnému odstavení vozidel. I tady je, vzhledem k velkému počtu vjezdů do nemovitostí a dodržení všech dopravních norem, učiněno maximum možného na pozemcích ve vlastnictví města. Parkoviště v Mostecké ulici by mělo v největší míře sloužit rodičům, kteří míří s dětmi na polikliniku k lékaři. V průběhu podzimu se ještě dostaneme k úpravě prostoru u kruhové křižovatky, aby i samotný vjezd do města dostal okulahodivý vzhled a zpříjemnil se vstup pěších do obchodní zóny,“ komentoval starosta města Libor Koldinský (TOP 09).

Božena Němcová v úvodu své Babičky použila jedno již časem prověřené a ustálené rčení, že není člověk ten, který by se zalíbil lidem všem. A to samé se nechá napasovat i k projektu, samotnému řešení a realizaci rekonstrukce křižovatky.

„Já však trvám na svém názoru, kterým jsem začal již nadpis. Za mě skutečně dobrý. A to hovořím o skoro čtyřech uplynulých letech, která uběhla od samotné koupě demolované nemovitosti až po nedávné uvedení křižovatky do provozu. Rád bych poděkoval zastupitelům, kteří odsouhlasili finance na koupi nemovitosti, projekt i samotnou realizaci. Dále bych poděkoval za dokonalou projektovou dokumentaci firmě VIA PROJEKT Hradec Králové. Za velmi kvalitní provedení stavby, navíc s šestitýdenním předstihem, patří dík firmě DS STAVITELSTVÍ Rychnov nad Kněžnou, která byla generálním dodavatelem. A samozřejmě společnostem AQUA SERVIS Rychnov nad Kněžnou a ENERGOMONTÁŽE VOTROUBEK Rychnov nad Kněžnou za precizní obnovu inženýrských sítí. Díky patří Službám města Týniště nad Orlicí za doplňkové činnosti v průběhu celé stavby a odboru správy majetku města za veškerou nutnou administrativu a dohled nad celou akcí. Závěrem teď již přeji všem občanům bezproblémové používání tohoto modernizovaného staronového koutu města,“ shrnul Libor Koldinský.

Romana Matula

Krajská manažerka TOP 09 Královéhradecký kraj

Galerie
Štítky
Osobnosti: Libor Koldinský
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme