Havel: Ředitel velké školy a poslanec zároveň? Musel jsem se rozhodnout

Ředitel Gymnázia J. K. Tyla v Hradci Králové a od října 2021 také poslanec Matěj Ondřej Havel již v průběhu volební kampaně uvažoval o skloubení obou funkcí, pokud by se do Poslanecké sněmovny dostal. Po necelých šesti měsících fungování na obou pozicích se nakonec rozhodl, že post ředitele školy dočasně opustí.  

22. 3. 2022

Ředitel velké školy a poslanec zároveň. Těžko se to kloubí, zkusil jsem si to pár měsíců a poznávám, že se nedá dělat obojí dohromady tak, aby se pracovalo pořádně. Musel jsem se rozhodnout. Od příštího školního roku mě na dobu vykonávání poslaneckého mandátu na našem gymnáziu zastoupí RNDr. Tomáš Měkota, náš talentovaný kolega, který sdílí vizi a vytyčené cíle, skvěle zapadne do týmu vedení. Přestože se mi škola (dočasně) opouští nesnadno, kolegovi Měkotovi velmi držím palce, stejně jako celému našemu gymnáziu. Bylo mi ctí, být jeho ředitelem, uvedl poslanec a člen Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Poslanecké sněmovny Matěj Ondřej Havel.  

„Zvolení do Sněmovny nebylo jisté, kandidoval jsem ze čtvrtého místa. Mandát mi začal v říjnu, než se člověk rozkoukal a všechno naučil, byl únor. Možnost nechat se vystřídat se tak logicky nabízí až v dalším pololetí. Opouštět své dosavadní zaměstnání pouze kvůli pozici na kandidátce by tehdy nebylo rozumné,“ vysvětluje Matěj Ondřej Havel, proč se k tomuto kroku rozhodl až nyní.

Mgr. Matěj Ondřej Havel, Ph.D. vystudoval učitelství pro střední školy (v kombinaci český jazyk-dějepis) a sbormistrovství, dále postgraduální studium v oboru Historické vědy. Po studiích začal pracovat jako učitel na Biskupském gymnáziu Hradec Králové. Jeho předním zájmem je školství, konkrétně oblast inovací ve školství a reforma systému přípravy budoucích učitelů. Kromě toho se celý život věnuje skautingu a působí také jako varhaník v kostele.

Romana Matula   

Krajská manažerka TOP 09 Královéhradecký kraj

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme