Dětské centrum ve Dvoře Králové nad Labem ubytuje ve výjimečných případech děti až do věku 10 let

16. 5. 2017

Pobyt dětem až do věku 10 let by už brzy mohlo poskytovat Dětské centrum ve Dvoře Králové nad Labem. Ředitelka krajské příspěvkové organizace Sdružení ozdravoven a léčeben okresu Trutnov (SOL Trutnov), pod níž centrum spadá, zažádala o schválení nové zřizovací listiny, která umožní prodloužení pobytu ve výjimečných případech.

Jedná se o výjimečné situace a týká se to minimálního počtu dětí, neboť v Dětském centru jsou také děti, které kvůli zdravotním problémům nemohou vyrůstat v domácím prostředí a tyto děti pak odcházejí do domovů pro osoby se zdravotním postižením,“ sdělil Aleš Cabicar, náměstek hejtmana odpovědný za oblast zdravotnictví.

Dětské centrum ve Dvoře Králové nad Labem je zdravotnické zařízení poskytující ústavní a výchovnou péči dětem od 0 do 3 let, ve výjimečných případech do 6 let. „Vzhledem k požadavku na poskytování služeb dětem v rámci Královéhradeckého kraje  a vzhledem k zachování a podpory rodinných vazeb, se doba umístění dětí často prodlužuje. Dětské centrum by se tak mohlo dostat do situace, kdy těžce postižené dítě vyžadující celodenní péči v blízké době dovrší věk 6 let, a není jej kam umístit,“ doplnil náměstek Cabicar.

Na základě zkušeností z minulých let proto požádala ředitelka SOL Trutnov Jana Třešňáková o prodloužení pobytu dětem zdravotně postiženým, u sourozeneckých skupin a ve výjimečných případech těžce postiženým dětem do 10 let věku.

K tomuto kroku je ale nutné upravit zřizovací listinu příspěvkové organizace, jejíž zřizovatelem je Královéhradecký kraj. Novou zřizovací listinu SOL Trutnov proto už projednala Rada Královéhradeckého kraje, schválit ji ale musí krajští zastupitelé, kteří se znovu sejdou v pondělí 19. června 2017.

Dan Lechman
odbor kanceláře hejtmana

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme