Cabicar: Každá práce musí být zaplacena, i zdravotníků. Slovo „zadarmo“ nemá obsahovou náplň

18. 9. 2019

Když si koupíte housku nebo sýr v obchodě, nikdo nediskutuje, že musíte prodavači zaplatit. Když si objednáte instalatéra či necháte opravit auto, je vám jasné, že musíte zaplatit. Ani po našich zdravotnících a lékařích nikdo nemůže chtít, aby za jejich výkony nebylo zaplaceno, jejich úkolem pak je, aby tyto výkony byly kvalitně provedené a na profesionální úrovni.

„Jsem moc rád, že se podařilo naformátovat vedení jednotlivých krajských nemocnic, které s tímto přístupem ve shodě vedou mnohdy tvrdá, ale korektní jednání s plátci zdravotní péče, tj. zdravotními pojišťovnami o úhradách. Naši občané totiž neplatí našim zdravotníkům, ale právě pojišťovnám, kteréžto pak odpovídají za to, že jim v případě potřeby nutnou zdravotní péči zajistí a následně za ně uhradí. Toto bych chtěl zdůraznit. My a naše nemocnice pak vedeme mnohdy tvrdá jednání, aby nám byla péče uhrazena. Jako příklad bych uvedl Nemocnici Trutnov či Nemocnici Náchod, které se domohly svých oprávněných požadavků na platby za provedenou péči. Na tento přístup budu klást důraz i v budoucnu,“ uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví a předseda krajské organizace TOP 09 Královéhradecký kraj Aleš Cabicar.

Romana Matula

Krajská manažerka TOP 09 Královéhradecký kraj