Jak vidí Lukáš Otys a ostatní politici výsledky práce poslanců z Karlovarského kraje za poslední čtyři roky?

25. 6. 2021

Jak vidí Lukáš Otys a ostatní politici výsledky práce poslanců z Karlovarského kraje za poslední čtyři roky?

Jana Mračková Vildumetzová (ANO)

Uplynulé čtyři roky ve sněmovně byly podle mého názoru úspěšné. A to i přesto, že už více než rok zápolíme s koronavirem, který mnohé snahy zbrzdil, či zpomalil. Náš kraj byl konečně vidět, sliby, které jsme našim občanům dali, jsme většinou poctivě plnili a bude skvělé, když dostaneme šanci pokračovat.

V roce 2017 jsme slibovali vyjmutí dálnice mezi Karlovými Vary – Chebem ze seznamu placených úseků. Tady můžeme s klidným srdcem říci – splněno. Říkali jsme, že prioritou je dostavba dálnice D6. I tady jsme splnili, co jsme slibovali. Začali jsme a dostavěli stavbu tří úseků, další jsou připraveny k realizaci a v letošním roce se zahájí. V běhu jsou také jednání o napojení D6 na německou dálniční síť. Konečně tady navíc máme zákon o vyvlastnění pozemků, který podstatně zjednodušuje přípravy jednotlivých dálničních úseků. Vedle silnic se podařilo dokončit rekonstrukci Horního nádraží v Karlových Varech a opravy nádraží v dalších městech. Pro obyvatele Karlovarského kraje jsme také zajistili prodloužení trasy pendolina do Karlových Varů.

Ale nebyla to zdaleka jen doprava, kde jsme byli úspěšní. Mojí prioritou vždy bylo lepší hospodaření s veřejnými prostředky. Osobně proto považuji za velký úspěch prosazení zákona omezujícího kumulaci odměn politiků. Jsem přesvědčena, že není možné sedět na dvou či více placených židlích, i když vím, že mne za tento zákon řada politiků opravdu nemá ráda. Kraje díky našemu tlaku získaly také více peněz. Působila jsem ve dvojroli jako poslankyně a předsedkyně Asociace krajů, kde jsem každý rok prosadila peníze na opravy silnic 2. a 3. tříd, navýšení prostředků v sociální oblasti, školství a zdravotnictví. Po ukončení práce v Asociaci krajů jsem se jako předsedkyně podvýboru pro regiony v transformaci věnovala hlavně vyjednávání peněz pro strukturálně postižené regiony v rámci Modernizačního fondu, což se taky povedlo.

ADVERTISING

Tomáš Svoboda (ČSSD)

Podařilo se nám hodně věcí prosadit hlavně v oblasti sociálních věcí díky naší ministryni Janě Maláčové. Ať už šlo o mateřskou, zvýšení minimální mzdy a další věci. To by se bez naší účasti ve vládě rozhodně nepodařilo. Připravili jsme i nový stavební zákon. i když k němu je stále řada připomínek. I co se týká dálnice D6, přece jen se nějaké úseky dokončily a další se dělají. Spokojený s tím ale samozřejmě nejsem, na Karlovarský kraj se dlouhodobě zapomíná.

Olga Haľáková (KDU-ČSL)

odpověď se nepodařilo získat

Pavel Hojda (KSČM)

Předvolební sliby se velmi těžko hodnotí u opozičních poslanců a jak víme, tak do Sněmovny se dostali z Karlovarského kraje pouze ANO, Piráti a SPD. Domnívám se, že ANO prostřednictvím ministra dopravy Dana Ťoka sliby plnilo, až na výjimku propojení dálnice z Chebu do Německa, což je nutné chápat jako možnosti vzájemné dohody a komunikace s Německou stranou. Opozice prakticky neměla možnost cokoliv prosadit bez souhlasu koalice s podporou KSČM do doby, než koalice přestala plnit dohodnuté změny v zákonech tj. od února letošního roku.

Petr Třešňák (Piráti)

Ve sněmovně jsem se poslední čtyři roky zabýval legislativou, která zlepšuje život všech občanů ČR, ale akcentuje i témata, která trápí především Karlovarský kraj. Tak, jak jsem slíbil voličům, jsem rád že se povedlo předložit a úspěšně schválit zákon o místních poplatcích včetně mých pozměňovacích návrhů, dále jsem předložil legislativu spojenou se vzděláváním mladých lékařů, která jim zlepšuje podmínky a zvyšuje tak atraktivitu českého zdravotnictví jako celku. Dalším splněným slibem je schválený zákon o Digitalizaci českého státu, díky kterému si už lidé nebudou muset brát dovolenou na běhání po úřadech. Z poslední doby pak akcentuji schválené usnesení Podvýboru pro záchrannou službu, které ukládá Ministerstvu zdravotnictví řešit Leteckou záchrannou službu v krajích, kde v tuto chvíli není pokrytí, a to včetně Karlovarského kraje. Nezbytnou součástí práce jsou interpelace, kde bych zmínil třeba řešení financování nového urychlovače pro onkologii v Chebu. Ačkoliv nerad, musím se zmínit o posledním roce a Koronavirové epidemii, kde jsme předkládali usnesení, která zavazovala vládu k rozumným krokům, pokud by byly provedeny včas, například včasné otevření hranic pro pacienty z Chebu, tak abychom je vozili co nejblíže a šetřili jejich zdraví. Dále jsem se věnoval problémům vyloučených regionů a způsobem jejich transformace v době, která přijde po ukončení těžby uhlí. Zde jsme například navrhoval, aby do uhelných regionů doputovalo co nejvíc financí z emisních povolenek prostřednictví modernizačního fondu. Samozřejmě jsou důležitou sněmovní agendou i Dukovany a budoucnost české energetiky, zde jsme předložili smysluplné návrhy k vládnímu návrhu dostavby, tak aby byla zajištěna naše energetická bezpečnost i v roce 2050.

Jan Bureš (ODS)

Dálnici do Prahy nemáme, dálnici do Německa také ne. Vojenské závazky vůči spojencům neplníme, zadlužení státu je nejvyšší v historii, prosperita v nedohlednu. Závěr si umí udělat každý sám.

Karla Maříková (SPD)

Zda poslanci splnili své sliby, musí posoudit sami voliči. Oni je volili.

Jan Kuchař (STAN)

Práce poslanců byla vidět v době covidu při vyjednávání podpory v lázeňství, tam u pana Třešňáka a pak i paní Vildumetzové podpora byla. Ale ostatní tři poslance jsem upřímně nezaznamenal, a to říkám jako starosta města. Bohužel u poslanců chyběla komunikace ven, takže my se mnohdy až nyní dozvídáme, co se připravovalo, ale už je to nepoužitelné, například o transformaci uhelného průmyslu. Tam se jednalo pod pokličkou. Dálnice D6 bude sice dostavěné ve Středočeském kraji, ale v Karlovarském kraji je stále netknutá. Ale to už je takový seriál voleb od roku 1994. Všichni politici staví D6, ale pořád žádná nevznikla. U vysoké školy místo toho, aby se cílilo na rozšíření Chebu, tak se hádají Karlovy Vary s Chebem, kde by měla být a Západočeská univerzita pak raději odejde. I když se nyní rýsuje alespoň oblast pedagogiky, ale u fyzioterapie začínáme vlastně znova. Bohužel naši poslanci nejsou schopni komunikovat napříč stranami, a to se pak projevuje v tom, že se těžko něco prosazuje pro Karlovarský kraj. Pět poslanců, kteří nejsou jednotní, nemohou mít podobnou sílu, jako třeba daleko víc poslanců z Ústeckého nebo MOravskoslezského kraje. A to se opak projevuje například i v přípravě Modernizačního fondu nebo Fondu spravedlivé transformace.

Lukáš Otys (TOP 09)

Myslím si, že ne. D6 je téma každých voleb. Přestože v posledních sedmi letech, kdy vládní hnutí ANO mělo všechna ministerstva i 4 roky své hejtmany v krajích, kde D6 vede, tak výsledek je jen kousek dálnice u Řevničova. Hodnotit opoziční poslance nelze objektivně, protože i z vlastní zkušenosti z koaličního anticovid týmu jsem si ověřil, že vláda nebyla schopna ani ochotna naslouchat v ničem. Díky tomu byli kupříkladu pacienti s covidem převážení na Vysočinu místo toho, aby byl umožněn převoz za kopec do Německa. Přestože jsme opakovaně žádali vládu, aby umožnila převoz pacientů za hranici. Nejvíce mne ale mrzí, že v únoru, kdy se schvalovala novela Horního zákona, kde naši senátoři spolunavrhli, aby i náš kraj měl více peněz z těžby uhlí, tak poslanci ANO a SPD z našeho kraje nehlasovali pro. I když TOP 09 nemá poslance ani senátory z našeho kraje, tak jsem přesto přesvědčil naše senátory, aby návrh spoluvytvořili a poslance, aby pro změnu hlasovali. Je paradoxní, že právě poslanci zvolení za náš kraj zcela bez skrupulí kraji nepomohli, když měli příležitost.

Zdroj: https://karlovarska.drbna.cz/zpravy/politika/4299-jak-vidi-dnesni-lidri-vysledky-prace-poslancu-z-karlovarskeho-kraje-za-posledni-ctyri-roky.html

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme