Zahradníček: Nepatřím k mlčící většině

1. 9. 2017

Na první místo své kandidátky v Karlovarském kraji postavila TOP 09 Petra Zahradníčka. Ten v současné době zastává funkci místostarosty Lokte a je členem krajského zastupitelstva. Známý je ale také z působení v kapele Pestalozzi, občanského sdružení Vladař nebo jako publicista.

Málokdo ale ví, že je také absolventem Pedagogické fakulty v Plzni. „Jasně, učil jsem rok hudební výchovu na základní škole v Lokti někdy v roce 2001. Bavilo mě to, a dokonce jsem tehdy paní ředitelce slíbil, že se po padesátce do školy rád vrátím… ‚Puberta‘ se mi ale nějak protáhla, tak uvidíme,“ usmívá se Petr Zahradníček při vzpomínkách.

Ostatně láska k muzice mu zůstala a dodnes je to jeden ze způsobů, jakým se zbavuje stresu. Petr Zahradníček je pod uměleckým jménem Petr Gardner lídrem skupiny Pestalozzi. První deska kapely vyšla už v roce 1992. „Kapela je pro mě už pětadvacet let uvolněním i vybitím stresu a starostí,“ dodává Zahradníček.

Svou energii pak ještě dobíjí na vrchu Vladař u Žlutic. Petr Zahradníček je předsedou Občanského sdružení Vladař na ochranu a výzkum archeologických lokalit. Právě při bádání nad historií hradiště Vladař u Žlutic vznikla i jeho kniha Hradiště Vladař - Tajemství minulosti, která dokumentuje výsledky tamních bádání. Další kniha, Mystika loketských lesů, je věnována zajímavým místům v okolí Lokte.

Poslanci se nemohou ztrácet v šedém průměru   

Petr Zahradníček má jako politik dva důvody, proč kandidovat do sněmovny.

„Ten první je, že nechci další čtyři roky přihlížet, jak se zase naši zvolení poslanci ztratí ve sněmovní šedi, jak splynou s davem průměrnosti. Teda, nepočítám-li exces typu odebrání imunity poslancům Borkovi a Novotnému kvůli sdělení obvinění v kauze ROP Severozápad – takové zviditelnění nemyslím,“ zdůrazňuje Petr Zahradníček a pokračuje: „Z jednání krajských zastupitelstev je zřejmé, že nepatřím k mlčící většině, ale že naopak vystupuji k tématům kriticky, pragmaticky bez populismu a přicházím s návrhy na řešení problémů.“

„Druhým důvodem je, že chci hájit demokratické principy před manýry oligarchů a naše začlenění v Evropské unii před rostoucím nacionalismem. Heslem TOP 09 je, že nEUhneme ani komunistům, ani Babišovi. Přijde mi směšné, když něco podobné tvrdí ODS nebo Piráti a přitom jsou s ANO a za tiché podpory komunistů v krajské vládě u moci,“ vysvětluje své postoje.

Mezi největší problémy Karlovarského kraje podle Petra Zahradníčka patří nastavení jasných pravidel financování
zdravotnického personálu a připravovaná těžba lithia. „Není přeci možné třikrát do roka řešit na kraji ten samý problém - platy
pro střední zdravotnický personál. Buď je chyba v radním, že to nedovede spočítat hned na poprvé, nebo je to chyba systémová. Řešení se zdá být přitom jednoduché – správně to spočítat a začlenit do systému,“ říká Zahradníček.

Lithium se musí sledovat 

Co se týká těžby lithia, měli bychom tomuto fenoménu věnovat patřičnou pozornost a pečlivě sledovat, co to regionu přinese a naopak vezme. Zejména hrozící zatížení automobilovou dopravou je nutné hned od začátku eliminovat, k čemuž směřují veškeré kroky, které ve spolupráci s Horním Slavkovem, Bečovem, Krásnem, Loktem, Novým Sedlem a Karlovarským krajem v této věci činím,“ dodává.

Petr Zahradníček se narodil v roce 1964 v Karlových Varech. Do Lokte se přestěhoval v roce 1994 a zapojil se do komunální politiky. V současnosti je místostarostou Lokte a druhé volební období také krajským zastupitelem. V tom předešlém byl náměstkem hejtmana pro oblast kultury, památkové péče, lázeňství a cestovní ruch. „Zkušenosti z komunální i krajské politiky mi dnes pomáhají v nadhledu i lepším posuzování toho, co je podstatné a co méně důležité,“ shrnuje Zahradníček.

  

zdroj: Karlovarsko, 5plus2, 1.9.2017

Štítky
Osobnosti: Petr Zahradníček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme