Záhadný investor má v Novém Sedle měnit plasty na ropu

29. 1. 2014

Záhadný investor, revoluční technologický postup a možnost ekologické havárie. Taková slova aktuálně padají na radnici v Novém Sedle v souvislosti se vznikající průmyslovou zónou. Ta by měla městu ulevit od nezaměstnanosti. Starosta Martin Loukota ale varuje, že jakýkoliv záměr, který by mohl ve městě zhoršit životní prostředí, zastupitelstvo rozhodně nepodpoří.

„V tuto chvíli nikdo nedokáže přesně říct, co investor zamýšlí. Technologie je v záměru zatím popsaná velmi stručně," tvrdí Loukota. Jak již dříve řekl, mělo by se jednat o technologii výroby lehké ropy z plastů. „Ovšem jak jsme zjistili, tento postup v České republice zatím nikdo nezná. Pod záměrem je navíc podepsána fyzická osoba. Jedná-li se ale o projekt pracující s určitou technologií poprvé ve střední Evropě, jistě investorem bude spíš nějaká velká firma. Její jméno ale také neznáme," krčí Loukota rameny. Jisté je tedy v tuto chvíli jen jedno. „Cokoliv by mělo ohrozit životní prostředí v Novém Sedle, zastupitelstvo rozhodně nepodpoří," tvrdí starosta.

Do rozhodování je ale ještě daleko. „V následujících dnech nebo týdnech bychom chtěli investora pozvat na radnici, aby záměr upřesnil. Takový projekt bude samozřejmě vyžadovat projektovou dokumentaci, technické zprávy i podrobné studie o vlivu na životní prostředí dle norem Evropské unie. Získat všechny tyto dokumenty je záležitost zhruba jednoho až dvou let. Rozhodně se tedy nejedná o záležitost, která by se měla v nejbližších dnech vyřešit," říká Martin Loukota. Město navíc plánuje veškerá povolení začít udělovat až ve chvíli, kdy bude průmyslová zóna zcela dostavěná a zkolaudovaná. „Termín dokončení je přibližně stanoven na srpen. Počítáme, že touto dobou se také začnou množit žádosti a investiční záměry i od dalších firem. Rozhodovat o nich následně bude zastupitelstvo," dodal Loukota.

Průběžná výstavba průmyslové zóny má Novému Sedlu ulehčit od nezaměstnanosti, která může narůstat vlivem úbytku pracovních míst s ústupem hornické činnosti.

zdroj: denik.cz

Štítky
Osobnosti: Martin Loukota
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme