Vzpomínkový akt – obelisk Karla Filipa Schwarzenberga

11. 10. 2013

Rotary Klub Karlovy Vary spolu se Statutárním městem Karlovy Vary si Vás dovolují pozvat na vzpomínkový akt u příležitosti 200. výročí bitvy u Lipska a 195 let existence památníku Karla Filipa Schwarzenberga v Karlových Varech. Setkání se uskuteční v neděli 20. října 2013 od 14:00 u památníku nad dnešním Letním kinem, za účasti potomka (pravnuk pravnuka), Karla Schwarzenberga.
 
V říjnu uplyne 200 let od pověstné bitvy u Lipska, známé též jako Bitva národů, největšího vojenského střetnutí napoleonských válek, které vyústilo ve vyhnanství Napoleona Bonaparte na ostrově Elba. Bitva se odehrála ve dnech 16. – 19. října 1813, spojeneckým vojskům Rakouska, Pruska, Ruska a Švédska velel polní maršál kníže Karel Filip Schwarzenberg. (Letos se v Lipsku konají velké oslavy tohoto výročí, výročí si ale připomínají i v další místech Evropy.)
Při jeho pozdějším léčebném pobytu v Karlových Varech mu důstojníci z jeho doprovodu nechali vztyčit na jeho oblíbeném místě (nad dnešním Letním kinem) obelisk. Stalo se tak 30. června 1818, tedy v pátém roce po památné bitvě a památník tak zde stojí už 195 let.
Přestože bitva u Lipska přinesla Karlu Filipu Schwarzenbergovi světovou slávu a proslulost, sám si uvědomoval, že válka je především hrůzným násilím: „Korunuje-li můj podnik úspěch, pojímá mě při tom hrozný děs, přes krev a mrtvoly nejde cesta k mému štěstí.“
Původní obelisk z leštěného syenitu byl obnoven v roce 1891 jako žulový. Obnovu tehdy financoval vnuk polního maršála, kníže Karel Schwarzenberg.
Těšíme se na setkání s Vámi.
 
Informace o památníku, mapa atd. na oficiálních stránkách města: http://www.karlovyvary.cz/cs/pomnik-karla-schwarzenberga
Výše fotografie polního maršála knížete Karla Filipa Schwarzenberga z publikace Zweihundert deutsche Männer in Bildnissen und Lebensbeschreibungen, autor Ludwig Bechstein, Lipsko 1854.

Jan Kopál
Tiskový mluvčí | Magistrát města Karlovy Vary | Moskevská 21, 361 20  Karlovy Vary

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme