Volební program TOP 09 Ostrov

18. 9. 2010

  1. Vznik Senior centra

Na základě projektu Historický Ostrov II dojde roku 2011 k přesunu Městské knihovny do nově zrekonstruovaných prostor v Paláci princů. Původní objekt knihovny u městského úřadu tak zůstane nevyužit. TOP 09 proto navrhne jeho přestavbu na Senior centrum, které by formou příspěvkové organizace města poskytovalo zázemí zájmovým spolkům a organizacím sdružujícím ostrovské seniory a rovněž pro ně připravovalo besedy, přednášky a programy „vzdělávání třetího věku“. Chce tak využít výhodné polohy objektu v centru města a zlepšit kvalitu života ostrovských seniorů.

  1. Dokončení projektu „Ostrovské rondo“

Projekt výstavby cyklostezky vedoucí od nádraží až po úsek Dolního Žďáru je významným stavebním počinem v našem městě. Tento plánovaný prvek totiž nejen velmi pozitivně ovlivní urbanistickou strukturu obce, avšak především významně přispěje k rozvoji volnočasových a rekreačních aktivit v Ostrově. TOP 09 považuje celý projekt za svoji prioritu a zasadí se proto o jeho rychlé dokončení, aby mohl co nejdříve sloužit občanům.

  1. Revitalizace lokality za budovou městského úřadu

Lokalita kopce za městským úřadem a nově vznikajícím Centrem technického vzdělávání dlouhodobě slouží jako přirozené místo rekreace ostravských občanů. Jedná se rovněž o jediný prostor v intravilánu města, vyhrazený pro volné venčení psů. V posledních letech ovšem došlo k výraznému rozšíření vegetace a náletů mimo vytyčené plochy a poničení tamních cest. Tato lokalita se tak často stává vyhledávaným místem nepřizpůsobivých občanů, popřípadě slouží jako černá skládka odpadu. TOP 09 proto bude prosazovat její revitalizaci spočívající v odpovídající úpravě tamní vegetace a obnově zašlých stezek, odpočívadel a sportovních hřišť. Naším cílem je, aby se opět stala vítaným místem návštěv obyvatel našeho města.

  1. Změna tras MHD pro větší pohodlí občanů

Stížnosti na neefektivnost a špatnou dostupnost městské hromadné dopravy v Ostrově se objevily již mnohokrát. Zvláště pro seniory, školní děti a mladé rodiny je doprava do některých nově vybudovaných částí obtížná. TOP 09 si je této neuspokojivé situace dobře vědoma a navrhne proto novou koncepci tras a zastávek MHD. Ta bude reflektovat územní změny v našem městě a zajistí tak občanům snadný přístup do lokalit, jako jsou například supermarkety a obchodní centra, jež se nacházejí v okrajových oblastech města.

  1. Zvýšení podpory neziskových organizací

Neziskové organizace a zájmová sdružení občanů mají v Ostrově již dlouhou tradici. V náplni jejich činností můžeme nalézt různé poradenské, sociální či asistenční služby i rozvoj městské kultury a sportu. Tyto organizace ovšem především přispívají k rozvoji místních komunit a posilování občanské společnosti. TOP 09 velmi oceňuje nezastupitelnou úlohu těchto neziskových subjektů. Jejím záměrem je proto na základě finančních možností rozpočtu města navýšit objem každoročně přidělovaných neinvestičních dotací na činnost a rozvoj těchto sdružení.

  1. Zavedení tradice Vánočních trhů

Akt rozsvěcení vánočního stromku na Mírovém náměstí se již stal téměř tradicí. Rádi bychom ji ovšem rozšířili o možnost konání vánočních městských trhů, které si získaly srdce obyvatel a návštěvníků mnoha měst za našimi hranicemi i v samotné České republice. Domníváme se, že trhy by nejen doplnily oslavu vánočních svátků v Ostrově o naprosto nový rozměr, pomohly scelit místní komunity a přilákaly do města turisty z širého okolí, zároveň by však představovaly významnou podporu pro ostrovské živnostníky a drobné podnikatele.

  1. Rekonstrukce Domu kultury

Dům kultury Ostrov již od doby svého vzniku v 50. letech 20. století zaujímá přední postavení v rámci společenského dění v našem městě. Technický stav této historicky cenné budovy se ovšem v posledních letech velmi zhoršuje. TOP 09 proto podporuje záměr města na provedení alespoň nejnutnějších rekonstrukčních prací a přestavbu jeho prostor na centrum s multifunkčním využitím. Zachování a rozvoj tohoto společenského centra považujeme za naši naprostou prioritu, navrhujeme proto, aby plánovaná rekonstrukce byla v případě zamítavého rozhodnutí o dotaci z fondů EU realizována z rozpočtu města.

 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme