Věřím, že mám městu co nabídnout, říká starosta

Velký rozhovor se starostou Nového Sedla Martinem Loukotou

9. 3. 2012

Nové Sedlo – Město Nové Sedlo má od prosince loňského roku nové vedení. Do křesla starosty usedl Martin Loukota. Redakce Sokolovského deníku mu nyní položila několik zásadních otázek o dění ve městě.

Stejně jako v Lokti, i v Novém Sedle proběhlo radnicí politické tornádo a starostku Kristu Kulhanovou jste nahradil právě vy. Jak k celé situaci došlo?

K vaší otázce, pane redaktore – osobně si dovolím nenazývat provedenou výměnu tornádem. Většina zastupitelů měla odlišný názor na vedení města, a proto k výměně došlo. K takovým záležitostem dochází, a to nejen v komunální politice. Měli jsme i jiné názory na sestavený městský rozpočet. Výměna na postu starosty byla mezi zastupiteli dlouhou dobu diskutována a věřím, že uskutečněná změna bude ku prospěchu města a všech občanů. Rozhodně jsem však neměl ambice sedět na poměrně horkém křesle starosty. Mám své práce a povinností již tak poměrně dost. Nicméně beru tuto změnu jako velikou osobní výzvu a věřím, že mám městu co nabídnout.

Zastáváte ještě funkci jednatele Novosedelské bytové?

Ano, stále jsem zůstal jednatelem Novosedelské bytové, ovšem bez nároku na jakoukoliv odměnu. Firma je stoprocentní dceřinou společností města. Byla založena za účelem obstarávání správy městských bytů a výroby a distribuce tepelné energie. Je však pravda, že jsem dodržel avizovaný slib daný veřejnosti a předal jsem výkonnou a řídící funkci novému panu řediteli. Nad firmou si ponechám pouze dohled, a to zvláště z důvodu její probíhající transformace. Podařilo se mi totiž dokončit tříletý projekt a velkou snahu o získání pro firmu velmi zajímavého kontraktu. Uspěli jsme v tendru na obstarávání technické správy budov ve vlastnictví velkého a silného obchodního řetězce. Společnost má již nyní své zaměstnance v Ústí nad Labem, Plzni a Karlových Varech. Díky této činnosti a získávání zakázek a prací pro společnost se mi daří plnit slib daný občanům v rámci komunálních voleb a tím je zmražení ceny tepla pro všechny odběratele napojené na centrální rozvod tepla a teplé vody. S cenou zůstáváme na hladině roku 2010. Pouze zvýšená sazba DPH na 14 procent povede k mírnému zdražení. Cena tepla v Novém Sedle se tímto krokem dostává hluboko pod okolní průměry a pevně věřím, že tuto snahu občané ocení. Ztráty za chybějící tržby firma dotuje právě ze svých ostatních aktivit a získávání zisku z dalších činností.

Ve funkci starosty jste od prosince 2011. Jak hodnotíte svoje prozatímní působení?

Můj osobní život prošel obrovským otřesem. Jsem 24 hodin denně v práci – dodávám, že s úsměvem. Musím přiznat, že první dva měsíce mne stály mnoho úsilí. Hodně věcí se „za pochodu učím“, ale troufám si říct, že vím, kde má město rezervy. Po mém příchodu na post starosty bylo nutno trošku zapracovat na několika dlouhodobě odkládaných problémech. Zahájil jsem jednání s Krajským úřadem Karlovarského kraje a děkuji panu hejtmanovi i panu náměstkovi za poměrně rychlé přijetí a vedení konstruktivního dialogu nad otázkami Nového Sedla. Věřím, že dojde k daleko těsnější spolupráci s krajským úřadem, a to jak v oblasti sociální politiky, tak i v oblasti školství a investičního rozvoje našeho města. Absolvoval jsem v Praze i několik velmi důležitých konzultačních schůzek v oblasti využití dotačních titulů pro město na rozvoj infrastruktury a občanské vybavenosti. Vím však, že mě čeká obrovský kus práce a poměrně složitá cesta, a plně si uvědomuji, že nebude pozice mest a obcí v dnešní ekonomicky složité době jednoduchá.

Nové Sedlo leží na strategickém místě, máte tu železniční dráhu i dálnici R6. Jak hodláte tohoto potenciálu využít?

Naše město má poměrně strategické umístění. Nově vybudovaná rychlostní komunikace R6 Karlovy Vary – Cheb a poměrně veliké vlakové nádraží dělají z našeho města zajímavé místo pro umístění strategických rozvojových území celého kraje. Právě z tohoto důvodu se před léty za působení mého předchůdce Davida Cervana připravil projekt na vybudování průmyslové zóny města. To je potenciál, na který upřeme svoji pozornost. Vzhledem k tomu, že se průmyslová zóna za přispění státních dotací již buduje a prostřednictvím CzechInvestu nabízí, věřím pevně v oživení zaměstnanosti místních občanů a občanů z celého kraje. Město získá bezpochyby nový potenciál a impuls pro svůj rozvoj.

Plánuje Nové Sedlo v budoucnu rozšířit svou průmyslovou zónu?

Město má svoji průmyslovou zónu vyřešenou. Nevlastníme již další pozemky k jejímu rozšíření, ovšem je nutno podotknout, že s nabídkou rozšíření naší právě budované průmyslové zóny přišla Sokolovská uhelná. Tato velká regionální společnost projevila zájem o rozšíření naší průmyslové zóny na své pozemky. Právě z tohoto důvodu jsem měl již několik stěžejních jednání na krajském úřadu. Je i v našem zájmu, abychom rozšíření průmyslové zóny podpořili, ať již z hlediska vytváření budoucích dalších nových pracovních míst, anebo z hlediska dalšího zvýšení atraktivnosti města. Tento projekt podpoříme, stejně jako jsou v obdobném směru i signály z krajského úřadu. Je nutno ovšem přebudovat celý územní plán města a věřím, že všechny zúčastněné strany budou i na této vynucené změně kooperovat. Jednáme v současné době jak s krajským úřadem, tak i se Sokolovskou uhelnou o společném postupu, jak provést co nejrychleji potřebné změny a zhotovit celý nový územní plán města. Rada města již provedla příslušná rozhodnutí. Ve stejném duchu věřím bude postupovat i zastupitelstvo města.

Co vlakové nádraží, dočká se v dohledné době rekonstrukce?

Vlakové nádraží je bohužel velmi zanedbaná budova. Jak po stránce estetické, tak i po stránce technické. Je mi poměrně podrobně znám technický stav budovy a celého zázemí. Budova sice prochází pomalými opravami, nicméně mohlo by dojít k zásadnější změně jejího vzhledu. V tomto směru jistě v průběhu několika málo týdnu vyvolám jednání. Komunikace s Českými drahami je poměrně složitá a nejsem nyní výrazněji informován o záměrech tohoto vlastníka s využitím a opravou budovy.

Jak hodnotíte sportovní a kulturní vyžití ve městě?

Zaktivovali jsme Sbor pro občanské záležitosti a přivítali nové občánky města. Společně s rodinou jedné naší spoluobčanky a vaším periodikem jsme oslavili dožitých 100 let paní Juliany Sihelské. Zaktivovali jsme kulturní komisi, jejíhož vedení se ujala kolegyně, zastupitelka paní Papežová a naprosto precizně zorganizovala hned následně XI. reprezentační ples města, maškarní bál pro děti i dospělé a připravila komisi plán kulturních akcí na celý rok 2012. Jsem rád, že se podařilo dohodnout pořádání těchto akcí pod záštitou všech městských organizací, a to ať už politických nebo dobrovolnických. Znovu jsme začali vydávat Novosedelské listy a první číslo již mají občané ve svých schránkách. Proti minulosti vychází v plnobarevném formátu, s nákladem 1000 výtisku a do schránek dostávají tento měsíčník občané opět zdarma. Kulturní a sportovní život doufám nabere trošku vetší obrátky a povede ke spokojenosti občanu celého města. V letošním roce proběhne téměř 40 společenských akcí. Budeme se snažit zpříjemnit občanům a návštěvníkům města život.

Na konci ledna 2012 město otevřelo novou, bezbariérovou radnici. Jaké ohlasy zaznamenáváte a co všechno radnice nabízí svým občanům?

Budova radnice prošla rozsáhlou generální opravou. Rekonstrukce byla rozdělena do 3 etap, kdy 2. a 3. etapu pro město provedla Novosedelská bytová, tedy naše dceřiná společnost, jako vítěz výběrových řízení. Zaměstnali jsme na stavbě téměř 60 místních pracovníku. Využili jsme potenciál a zkušenosti místních šikovných lidí a společně jsme provedli rozsáhlou rekonstrukci vnitřní části městského úřadu. Součástí této výstavby bylo i zbudování nového, bezbariérového vstupu do budovy a bezbariérového osobního výtahu do prvního patra ke kancelářím všech úředníků. Dnes se tedy již i vozíčkář dostane po celé budově poměrně pohodlně a to byl náš cíl. Budova již plně slouží potřebám města, a to i nove zbudovaná městská knihovna i služebna městské policie. V budově se dále nacházejí kancelářské prostory Novosedelské bytové, kancelář správy technických zařízení města, obřadní síň, zasedací místnosti, 2 provozovny kadeřnictví, fotoateliér a prodejna drogistického zboží. Snažili jsme se využít celý prostor budovy. Rekonstrukce byla provedena za plného provozu a myslím, že se povedla více než dobře. Stavbu hodláme přihlásit do soutěže o stavbu roku našeho kraje. Ohlasy od občanů zaznamenáváme pozitivní a město má konečně důstojnou budovu městského úřadu.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme