V Karlovarském kraji mají jasno o kandidátech voleb tři strany

20. 8. 2013

ODS bude mít krajskou konferenci příští středu. Její předseda Jiří Vaněček konkrétní jména neuvedl. Potvrdil ale informace ČTK, že by se mohl stát lídrem kandidátky poslanec a bývalý starosta Ostrova Jan Bureš, jehož v minulých volbách nejvíce posunulo kroužkování. Na předních místech zřejmě budou místostarosta Sokolova Karel Jakobec a starostka Horního Slavkova Jana Vildumetzová. ODS chce vsadit nejvíce na úspěšné starostky, starosty a místostarosty. "Lidé je hodně znají a osvědčili se," uvedl.

ČSSD podle krajského předsedy Miloslava Čermáka sestaví kandidátku až příští týden po rozpuštění sněmovny, kdy se sejde krajský výkonný výbor. Lídrem by mohl být hejtman a poslanec Josef Novotný. Volební kampaň bude střízlivější, hlavními tématy budou posílení zaměstnanosti v regionu a rozšíření silnice z Varů na Prahu.

KSČM už má sestavenou kandidátku a čeká na potvrzení ústředním výborem, jenž zasedne do 14 dnů. Jako lídra má poslance Pavla Hojdu, na druhém místě je náměstek hejtmana Jaroslav Borka a třetí Anna Klímová, starostka Dolního Rychnova. "Sázíme většinou na známé osobnosti, které mají vysoké preference," řekl Josef Murčo z KSČM. Strana má kandidátku od 10.července.
Věci veřejné budou jednat o kandidátce do tří týdnů. "Spolupracujeme s Prahou," uvedla Soňa Riedlová Puškašová. Sázejí hlavně na sympatizanty, které strana "získává při řešení kauz v regionu", například lékaře z nemocnice v Mariánských Lázních, ale také na sportovce a známé osobnosti. Hlavním tématem voleb bude korupce.

TOP 09 už má navržená lichá místa kandidátky, sudá navrhne do týdne partnerská Starostové a nezávislý (STAN). Lídrem bude podle krajského manažera Petra Zahradníčka jednatel karlovarské KV Arény Roman Maleček. Kandidátku schválí pražský výkonný výbor 5. září. Za STAN bude na soupisce primátor Karlových Varů Petr Kulhánek a Jiří Klsák, náměstek primátora.

Podle Josefa Kvasničky ze SPOZ už jsou jména známá a ve čtvrtek určí krajský výbor pořadí. Kandidátka se bude rekrutovat ze sestavy krajského výboru SPOZ. Právě Kvasnička by podle informací ČTK mohl být lídrem.
Krajská předsedkyně Olga Haláková, starostka Bečova, bude asi jedničkou na kandidátce KDU-ČSL. "Pracujeme na ní, nahlásili jsme první tři místa a dál jednáme. Bude to do 27. srpna," uvedla. Podle pracovního návrhu je dvojkou bývalý krajský předseda Marek Poledníček a Marie Šašková, starostka Otročína.

Zelení podle Petra Němce zatím o kandidátce nehovořili. Nejprve budou schůze základních organizací a následně, do 14. září, krajská konference. Uvedl pouze, že mezi kandidáty budou lékaři a členové zastupitelstev.
"V tuto chvíli se interně intenzivně jedná o kandidátkách a případných lídrech. Záleží na krajských sněmech, koho budou v daných krajích nominovat," uvedla Radka Burketová za ANO.

Autor: ČTK

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme