TOP 09 bude bojovat proti snaze prezidenta vytvářet nové ústavní tradice

15. 10. 2013

TOP 09 je přesvědčena, že Ústava ČR si zaslouží největší úctu a respekt všech občanů ČR, zejména pak ústavních činitelů. Ústavní pořádek není dán pouze psaným textem, ale i principy, tradicemi a zvyklostmi, které spolu s psaným textem vytvářejí nedělitelný celek. Tento ústavní pořádek je TOP 09 odhodlána bránit a nedovolit jeho účelové posouvání.

„V posledních měsících jsme bohužel svědky, že ona „bílá místa“, tedy principy a tradice, jsou předmětem násilného ataku ze strany prezidenta České republiky. Prezident by měl být svorníkem demokracie, má společnost stmelovat, hledat řešení, být moderátorem diskuse. To předpokládali i tvůrci ústavy. Současný prezident se ale zvyklostmi naprosto neřídí a nerespektuje je, pokládá je dokonce za idiotské. Proto navrhujeme některá nepsaná pravidla zjevit přímo v ústavním textu. Pokud se to nepodaří, je nebezpečí, že jednání současného prezidenta se stane normou a začnou se vytvářet zcela nové ústavní tradice. Proti tomu jsme odhodláni bojovat, uvedl expert TOP 09 na ústavní právo a dvojka pražské kandidátky ve sněmovních volbách Stanislav Polčák.

TOP 09 proto navrhuje několik konkrétních změn:

  • první možnost jmenovat premiéra a následně vládu má prezident. Pokud tato vláda nezíská důvěru poslanců, jmenuje prezident nového premiéra na návrh Poslanecké sněmovny. Poslanci mají na výběr premiéra 60 dní, následně může premiéra opět jmenovat prezident. Třetí pokus by pak mohl mít buď opět prezident, nebo lze uvažovat i o současné variantě (navrhuje předseda Poslanecké sněmovny).
  • po návrhu premiéra musí prezident jmenovat jednotlivé členy vlády do 15 dnů, stejný termín platí i v případě návrhu na odvolání ministra.
  • členy bankovní rady ČNB bude nově schvalovat Senát
  • žalobu na prezidenta pro hrubé porušení Ústavy nebo velezradu může podat Senát, bez souhlasu Poslanecké sněmovny, a to třípětinovou většinou. 
  • návrhy prezidenta na členy bankovní rady ČNB bude schvalovat Senát.
  • i zbývající část milostí (agraciace a rehabilitace) se přesouvá do kontrasignovaných pravomocí,  ponese tedy za ně odpovědnost vláda.

Uvedené okruhy bude strana TOP 09 diskutovat po předčasných volbách, tak, aby je bylo možno projednat bez prodlení. „Účinnost změny navrhneme ve standardních lhůtách, avšak tak, aby se vztahovaly ještě na toto funkční období prezidenta,“ sdělil Polčák.

Na nutné aktuální úpravy Ústavy musí navazovat modernizace Ústavy jako celku. Tento dokument totiž vznikl v porevolučních časech a má svoje nedostatky. Karel Schwarzenberg na to upozorňoval již v prezidentské kampani a navrhoval, aby se do Poslanecké sněmovny volilo většinovým systémem a do Senátu systémem poměrného zastoupení (s návaznou přímou volbou starostů s jasně definovanými pravomocemi starosty a zastupitelstva).

Další priority TOP 09:

  • TOP 09 podporuje snahu o postupnou a koncepční reformu justice. Za součást systematické a neukvapené reformy považuje strana i změny v soudnictví samotném včetně zahájení diskuse o ukončení činnosti vrchních soudů.
  • nezbytností je předložení nového zákona o státním zastupitelství. Návrh, který byl stažen ministryní Marií Benešovou z Poslanecké sněmovny, chce strana obohatit například o zavedení institutu vyšetřujícího soudce či soudce pro přípravné řízení, který bude mít nezávislou pravomoc nad procesem trestního řízení, bude garantem důsledného vyšetřování a ochranou před pochybeními, jaká se stala například v případu Věry Jourové. Tento krok vyžaduje rovněž revizi trestního řádu a zákona o policii.
  • TOP 09 bude navrhovat, aby institut majetkových přiznání se týkal i soudců a státních zástupců. V případech, kdy jednání soudce či státního zástupce bude zakládat kárnou trestní odpovědnost, bude strana prosazovat důsledný postih v příslušném řízení včetně náhrady způsobené škody.
  • finanční zdroje pro policii chce strana směřovat do místních oddělení, které jsou základem pro hájení práv občanů a boj s kriminalitou. Snížíme byrokratické zatížení policie, nezbytné administrativní a logistické zázemí budou efektivněji zajišťovat civilní pracovníci
  • nezbytný je tvrdý boj proti projevům extremismu a nesnášenlivosti, ať už přicházejí z jakékoli části společnosti
Martina Týblová
tisková mluvčí TOP 09
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme