Strašáka v podobě mnoha milionového vracení státních dotací definitivně zažehnal tým pracovníků karlovarské radnice.

28. 7. 2011

KARLOVY VARY (ple) Strašáka v podobě mnoha milionového vracení státních dotací definitivně zažehnal tým pracovníků karlovarské radnice. Poslední dobrou zprávou, kterou se mohla skupina pod vedením Josefa Malého (TOP 09) pochlubit, je, že díky její práci upustil v červenci finanční úřad od požadavku na zaplacení úroku ve výši 1,5milionu korun. Ještě na začátku letošního roku přitom byly Karlovy Vary 12. nejzadluženějším statutárním městem v republice. Dluhy podědili noví představitelé města po bývalém vedení.

"Bylo to pro nás velmi nepříjemné překvapení a nám nezbývalo nic jiného, než se okamžitě pustit do práce. Asi nejvíc nás zaskočilo, že to na magistrátu všichni věděli, ale nikdo s tím nic nedělal," řekl radní Michal Toufar (TOP 09), který byl členem týmu. Radnici před jeho nasazením hrozilo, že za odchylky od původních projektů vrátí státu nejen dotace samotné, ale také penále a úroky, to vše ve výši 274 milionů korun. Zaplatit nakonec musela pouze 6,5milionu.


"Výrazně to pomůže finanční situaci města. Kdybychom museli sumu zaplatit, dostali bychom se do obrovských potíží s rozpočtem," oddechl si primátor Petr Kulhánek.
Město přitom letos slaví úspěch. Jeho hospodaření od začátku roku skončilo s přebytkem 90 milionů. Už nyní chystají lidé z radnice rozpočet na příští rok. Po prázdninách se sejdou zástupci politických klubů, aby si stanovili priority. Podle Kulhánka mezi nimi bude rekonstrukce zanedbaných ulic, zejména Sadové, Libušiny, Svahové nebo Kolmé. Radnice však bude i nadále hlavně šetřit. "Schodek se nám zatím podařilo snížit o 80 milionů a v jeho snižování budeme pokračovat. Naším cílem je, abychom se roku 2013 dostali na nulu," nastínil primátor.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme