Spor o podivný prodej zamíří opět k soudu

16. 5. 2016

Po dvou letech sporu mezi městem a Karlovarským stavebním družstvem Vyhlídka je nyní zřejmé, že se chystá další právní bitva. Karlovarští zastupitelé nesouhlasili s mimosoudní dohodou. Věří, že město uspěje a získá víc.

Většina zastupitelů je přesvědčena, že město může získat víc než 16 milionů korun, které by podle mimosoudní dohody mělo za pozemky doplatit družstvo Vyhlídka.

Pozemky bývalého zahradnictví prodalo město stavebnímu družstvu v roce 2004 za 6,1 milionu korun. Před dvěma lety, těsně před koncem desetileté lhůty, vedení Karlových Varů tuto cenu napadlo s tím, že je nízká. U prvoinstančního soudu město s vlastním posudkem na 42 milionů neuspělo a soud jeho žalobu zamítl.

Obě strany se pokusily o mimosoudní vyřešení sporu a pro účely případné dohody si nechaly vypracovat další posudky - na stanovení hodnoty pozemků, pokud by nebyly zatíženy omezeními. Posudek města zněl na 25 milionů, posudek družstva Vyhlídka, kterou vlastní skupina GES s mateřskou společností v Amsterdamu v Holandsku, pak na 20 milionů. Z průměru obou posudků pak vzešla suma jako základ pro vyčíslení doplatku pro případ smíru.

„To, co se stalo v roce 2004, byla zlodějna. A my ji tady máme definitivně stvrdit?“ rozčiloval se nad navrhovaným smírem Jaroslav Fujdiar (OCJJ).

„To, co schvalujeme, není tunelováním města, ale minimalizací ekonomických škod,“ upozornil kolegy v zastupitelstvu primátor Petr Kulhánek u KOA.

Magistrát uspět může

Výsledky dalšího soudního sporu nejsou jisté. Právní zástupce Jan Zrzavecký ve svém posudku naznačil, že by město mohlo získat více peněz. „Ale kdybych byl zastupitelem, na smír bych přistoupil,“ řekl zastupitelům.

Ti se ovšem zviklat nenechali. Poukazovali například na to, že cena pozemků by po vyrovnání byla tři tisíce korun za metr čtvereční, zatímco v okolí se pohybuje i třikrát tak vysoko. „Smír je ponižující, urážející a neakceptovatelný. Spor by se měl vygradovat obdobně jako u KV Areny,“ komentoval návrh Jiří Kotek z Alternativy. Ke schválení smíru nakonec chyběly v zastupitelstvu pouze tři hlasy.

Autor: Petr Kozohorský, zdroj: MF DNES

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme