Silnice alpského střihu nad Letním kinem

23. 6. 2015

Na dnešním jednání zastupitelstva města  byla jedním zastupitelem zmíněna monstróznost úseku Branaldovy cesty. Pan zastupitel má naprostou pravdu. Byl jsem se tam sám také projet. Jedná se o silnici alpského typu. Masivní kamenné opěrky a ještě masivnější svodidla. Pro svoz kmenů ale asi nutné. Jen mám strach, že svým vystoupením provedl pan zastupitel nechtěný lobing za pokládání asfaltu v dalším úseku. Silnice prý najednou končí a pokračuje už jen štěrková cesta.

Jak to celé vlastně vzniklo? Naše krásné lázeňské lesy stárnou a bude se muset začít s jejich regulovanou obnovou. To je prostě fakt a těžba starých stromů bude muset být zahájena během příštích deseti dvaceti let. Jde jen o to, jak bude prováděna. Reliéf území se sítí cest a stezek v části nad lázeňským centrem totiž nedovoluje použít těžké mechanizace na svoz vytěženého lesa. A pokud by to bylo pouze na vedení Lázeňských lesů, vyasfaltuje polovinu z nich. Vím, o čem mluvím, neboť jako člen vedení města jsem byl v minulém volebním období  účasten schůzky s vedením „Lesů“ přímo na zmíněné cestě. V té době bylo jejich záměrem  vybudovat asfaltovou silničku rozšířením stávajících cest od Letního kina až k mezistanici lanovky na Dianu. Kdo znáte síť křivolakých cestiček nad hotelem Pupp si určitě dokážete (nebo spíše nedokážete) takové monstrum představit. Jediné, na čem jsme se byli ochotni domluvit, byl právě zmíněný vjezd techniky přes letní kino a dále potom po nově upravené silničce až na louku k chatě Na hřišti. Zde by měl být později patrně prostor pro nakládání kmenů a jejich odvoz ke zpracování.

Jakým způsobem se ale bude těžit od tohoto místa dál směrem nad střed lázeňského území nebylo rozhodnuto. Existují i jiné způsoby dopravy vytěženého dřeva. Například dočasnými lanovkami, jejichž použitím by nedošlo k devastaci malebných cestiček. Určitě existuje spousta příkladů u nás nebo v zahraničí. Jen hledat a poradit se se zkušenými.

A k panu zastupiteli. Od chaty Na hřišti je cesta dále opravdu vysypána štěrkem. Na kole jet lze a  chodit samozřejmě také. S kočárkem jsem tam nikdy nikoho neviděl. Chcete snad pane zastupiteli asfaltovat až k Dianě? Proboha, jen  to ne. Kouzlo lázeňských lesů by vzalo za své.

Libor Šembera
předseda místní organizace Karlovy Vary

Štítky
Osobnosti: Libor Šembera
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme