Sázíme na lidi, kteří už něco dokázali

2. 10. 2017

Známý muzikant, léta také komunální a krajský politik a nově lídr kandidátky TOP 09 pro nadcházející parlamentní volby. To je Petr Zahradníček. 

KARLOVARSKÝ KRAJ Vícečetná role Petra Zahradníčka dává známé osobnosti pořádně zabrat. „Před volbami jsem poněkud zaneprázdněn,“ přiznává muž, který se bude ucházet o křeslo v českém zákonodárném sboru. 

TOP 09 se zatím nepodařilo v kraji získat místo v Poslanecké sněmovně. Myslíte si, že se to po říjnu změní? 

Není to až tak úplně pravda. Už jsme jedno poslanecké místo měli. Naším zástupcem v předešlém parlamentním období byl Rudolf Chlad, tehdy za TOP 09 na kandidátce společné se Starosty a nezávislými. V následujícím období jsme se do sněmovny nedostali jen o pár desítek hlasů. Nyní věříme, že bychom se tam ale dostat měli. 

S jedním mandátem? 

Aspoň s jedním. Na víc asi nemáme. Matematika je jednoduchá. Pokud máme mít mandát, musíme mít celostátně více než deset procent. A v regionu pravděpodobně také. V kraji jsme ale v minulosti deset procent už měli. Záleží tedy na tom, jak TOP 09 dopadne celostátně. A já deseti procentům věřím. 

Čím myslíte, že by program TOP 09 mohl oslovit voliče v regionu? 

Program je daný. Předně jsou jím celostátní témata, která TOP 09 prosazuje. Patří mezi ně například odmítání oligarchického systému babišovského typu, čímž se jasně vymezujeme proti hnutí ANO. Samozřejmě i vůči komunistům nebo extrémistům, což jsou zásadní témata. Také jsme zastánci Evropské unie, což je pevné a podle našeho názoru správné ukotvení státu v zahraniční politice. 

A když byste měl zalistovat v krajských tématech? 

Určitě chceme, a já to sám dělám, i na krajské a obecní úrovni hlídat možnou těžbu lithia, která hrozí Hornímu Slavkovu. Týká se to hlavně dopravní obslužnosti, která by zatížila okolní obce. Podle vyjádření ministerstva životního prostředí, které těžbu povolilo, se zdá, že to po kolech, tedy kamiony, nepůjde. Nicméně je tam trochu vágní formulace, že za určitých okolností je i kamionová doprava možná. A to právě musíme ohlídat. 

Znamená to, že je TOP 09 v kraji apriori proti těžbě? 

Rozhodně ne. Nevadí nám využití nerostného bohatství. To by naopak mohlo regionu přinést mnoho dobrého. Nesmí ale zatížit životní prostředí a občany, kteří budou v sousedství těžby bydlet. 

Předpokládám ale, že těžba lithia nebude jediným problémem, na který chcete před volbami upozorňovat. Jaké jsou další z vašeho pohledu důležité otázky? 

Zásadním problémem na všech úrovních je financování zdravotnictví. Ten budeme na krajské úrovni řešit už poněkolikáté. Trochu nechápu proč, když už se kraj rozhodl podhodnoceným sestrám přidat, otevírá na dalším jednání tuto otázku znova. Zřejmě proto, že to někdo špatně spočítal. V nastavení ohodnocování středního zdravotnického personálu by měl určitě nějakým způsobem figurovat stát a pojišťovny. Jsou tu ale i další témata – absence plnohodnotné vysoké školy v našem kraji, nebo celá oblast lázeňství, kde bychom měli být dokonce republikovým lídrem při tvorbě legislativních změn, které by tomuto oboru (a je to největší zaměstnavatel v regionu) pomohl. Téma, kterým se budou ohánět všichni, je dálnice D6. Její dostavbu ovšem považuji za naprostou samozřejmost. Tam není co vymýšlet. Jen táhnout za jeden provaz a prosazovat její dokončení. Ale to je povinnost každého poslance za region. V tomto ohledu chápu strategii ANO, které do voleb v Karlovarském kraji nasadilo jako jedničku ministra dopravy Dana Ťoka. Ale na druhou stranu se ptám: co udělal pro D6 doposud? 

Jací kandidáti mají voliče přesvědčit, že právě TOP 09 je ta nejlepší volba? 

Není to pochopitelně jenom o mně. Na kandidátce jsou lidé, kteří už něco ve svém oboru dokázali. Například Hanka Janischová, která je úspěšná ředitelka základní školy, Petr Schaller, starosta Plesné, kandidátku podpořil i starosta Lokte Zdeněk Bednář či ekonomický ředitel lázeňského hotelu Michal Toufar. 

Kdybyste se dostal do Poslanecké sněmovny, co by byla úplně první věc, za kterou byste bojoval, neboli jak se dnes říká v pozitivním slova smyslu, lobboval? 

Vedle povinnosti jménem D6, kterou jsem už zmínil? Nevím, jestli bych to měl postavené úplně jako číslo jedna, ale určitě bych si dával velký pozor na financování zdravotnického personálu, určitě mě zajímá dořešení Císařských lázní v Karlových Varech. Ještě v době, kdy jsem byl náměstek hejtmana pro kulturu, existovaly jasné finanční přísliby. Vše se pak zdrželo tím, že se změnila koalice na kraji, vše se přehodnocuje a vymýšlí se nový systém. 

Kam by podle vašeho názoru měla směřovat zahraniční politika kraje? 

Už na pozici náměstka hejtmana pro kulturu a cestovní ruch jsem kritizoval a byl trochu zděšen tím, že se krajské styky orientují hodně na Rusko a na postsovětské země. Trochu jsem i na krajské úrovni postrádal pootočení kormidlem k partnerům, kteří jsou nám nejblíž. To znamená na Německo, Francii a další evropské země. Tím nechci říct, že orientace na Čínu je špatná, nakonec jsem slávista (smích), ale nemůže být klíčová! 

A ví o nás svět? 

Mám velmi dobrou zkušenost s návštěvami cizinců v Lokti, kde jsem místostarostou. Z prostředí jsou nadšeni. A když ho pochválí i oscarový režisér Ron Howard, který u nás natáčel segmenty seriálu o Einsteinovi, tak si toho samozřejmě považujeme. Potenciál cestovního ruchu, a to nejen v Lokti, je u nás obrovský. 

Volební kampaň je dost stresujícím obdobím. Necháte se jím semlít? 

Jsem totálně vystresovaný (smích). Nejsem úplně ten typ, který bude stát někde před obchoďákem a rozdávat lidem letáky. Takto vedená kontaktní kampaň lidi podle mého spíš otravuje. Kontaktní kampaň v mém podání bude vypadat tak, že budu jezdit na veřejné akce, a budu s lidmi diskutovat o politice, o jejich názorech na ni. Hodně komunikuji také na facebooku. 

Jste frontman kapely Pestalozzi. Používáte své koncerty jako nástroj k prosazování svých idejí? 

Nejsme politická píseň! Kapela je moje odreagování. V období kampaně budeme točit jeden videoklip na písničku Soukromé lázně. Je to o Lokti, o Praze a o tom, že doma je doma. Prostě všude dobře, doma nejlíp. 

zdroj: Mladá fronta DNES, 29.9.2017

Štítky
Osobnosti: Petr Zahradníček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme