Průmyslovka by měla snad přežít

9. 11. 2013

Loket – Zastupitelé města Loket pokračují v boji za zachování zdejší střední průmyslové školy. Přijali usnesení, ve kterém se nesouhlasně vyjadřují k plánu úspor ve školství. Za školu se nedávno v televizní debatě postavil i karlovarský hejtman Josef Novotný. „Zavření školy by pro Loket znamenalo prakticky vymizení veškerého života. Na jejím provozu ve školním roce aktivita ve městě v podstatě stojí,“ vysvětluje loketský radní Petr Zahradníček. „Už teď, když se rozhlédnete po náměstí, je pět budov prázdných. Co by udělalo zrušení školy, si ani nechci představit. Navíc podle návrhu pana Sloupa by měl kraj na zrušených školách ušetřit asi čtyři miliony. Což je skutečně zanedbatelná úspora, když si uvědomíte, že celkové výdaje na školství tvoří více než třicet milionů,“ uvedl Zahradníček. Konkrétně loketské průmyslovky se týká úspora asi 1, 6 milionu korun.

Podle Zahradníčkových slov při hlasování o usnesení hlasovali téměř všichni radní proti rušení školy. Jakožto zaměstnanec školy se hlasování zdržela pouze Dana Krulišová. Ta je na průmyslové škole ředitelkou,k případu se ale ani nyní nechce vyjadřovat. „O osudu školy rozhodne její zřizovatel. Já k tomu nemám co říct,“ uvedla Krulišová. Ve škole přitom pro její záchranu vznikla petice, loni při studentském hlasování o nejlepší školu skončila průmyslovka na druhém místě v kraji. Pro její zachování hovoří i vysoká úspěšnost ve státní části maturity, která byla v loňském školním roce 93 procent.

„Kladně se k záchraně školy vyjádřil i hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný. Veřejně v televizní debatě přislíbil, že se žádné školy zavírat nebudou. Věříme tedy,že to nebyl jen planý slib a svým slovům dostojí,“ řekl Zahradníček. Novotného slova ocenil i loketský starosta Zdeněk Bednář.

Pokud by přesto ke zrušení průmyslové školy došlo, museli by se její dosavadní žáci přesunout na sokolovskou ISŠTE. „Výhodou loketské průmyslovky je přitom i rodinné prostředí, žáci a učitelé se znají. Tose od obrovské školy v Sokolově s odosobněnou atmosférou čekat nedá,“ dodal Zahradníček.

Zdroj: Karlovarský deník | Autor: (stu)

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme